Gauffová zvládla souboj mládí s Andrejevovou. Šwiateková vyhrála 6:0, 6:0

3. 6. 2023, 16:28
Aktuality 50
FRENCH OPEN - Souboj teenagerek ve 3. kole Roland Garros vyhrála o tři roky starší Coco Gauffová (19). Američanka po vyrovnaném prvním setu přehrála 6:7, 6:1, 6:1 vycházející hvězdu světového tenistu Mirru Andrejevovou (16) a pokračuje za obhajobou loňského finále. Dvojnásobná šampionka Iga Šwiateková (22) deklasovala 6:0, 6:0 Číňanku Xinyu Wang (21) a počtvrté v kariéře a poprvé na grandslamu vyhrála zápas bez ztráty gamu.
Cori Gauffová (© Profimedia)

Cori Gauffové na žádném antukovém turnaji před French Open nevyhrála víc jak jeden zápas a rozpačitě začala i v Paříži, po úvodním obratu se však postupně rozehrává k čím dál lepším výkonům.

V dnešním utkání třetího kola zvládla i souboj s vycházející hvězdou Mirrou Andrejevovou. Šestnáctiletou soupeřku, která letos vyhrála 22 ze 24 zápasů a v Paříži si po úspěšně zvládnuté kvalifikaci odbývala premiéru na grandslamovém turnaji, porazila po obratu 6:7, 6:1, 6:1.

Úvodní set divákům nabídl více než hodinovou přetahovanou. Obě tenistky třikrát přišly o servis, Gauffová naposledy za stavu 5:4. V tie-breaku pak předvedla pevnější nervy Andrejevová a mohla získat klid na svou raketu.

Gauffová ovšem přepla na vyšší level a od začátku druhého dějství začala svou soupeřku přehrávat a vývoj otočila. Ve druhé a třetí sadě nastřílela  21 winnerů, udělala jen 7 nevynucených chyb a po dvou hodinách dokonala obrat.

"V prvním setu jsme měla šanci, podávala jsem, ale moc se mi to nepovedlo a v tie-breaku jsem hrála trochu nedisciplinovaně. Ale od druhého setu jsem už hrála velmi dobře a soustředila jsem se," komentovala Gauffová souboj mládí.

"Mirra je strašně mladá holka. Pamatuju si, když jsem tady v šestnácti hrála já. Určitě nás proti sobě uvidíte ještě mnohokrát," očekává mladá Američanka.

Devatenáctiletá Gauffová startuje na Roland Garros již počtvrté. Loni si zahrála své zatím jediné grandslamové finále a nyní útočí na třetí pařížské čtvrtfinále během tří let.

V osmifinále se utká s Karolínou Annou Schmiedlovou (h2h 1:0). 28letá Slovenka smetla 6:1, 6:3 Američanku s českými kořeny Kaylu Dayovou a poprvé postoupila do čtvrtého kola grandslamového turnaje.

Šwiateková poprvé na grandslamu vyhrála 6:0, 6:0

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a zatím si vede podle očekávání dobře.

Postupuje bez ztráty setu a soupeřky z kurtu vyprovází kanárem. Po Španělce Cristině Bucsaové a Američance Claire Liuové a nadělila dokonce dva kanáry bezradné Číňance Xinyu Wang.

Dvaadvacetiletá Polka od začátku utkání nenechávala nic náhodě a připisovala si bod za bodem. Ani jednou nečelila gamebolu či brejkbolu a jen dvakrát musela jít přes shodu. Na vítězné údery vyhrála jednoznačně 21:3 a udělala o polovinu méně nevynucených chyb (11:22).

Zápas bez ztráty gamu Šwiateková vyhrál počtvrté v kariéře, podruhé během necelého měsíce a poprvé na grandslamu. Poprvé deklasovala ve finále v Římě 2021 Karolínu Plíškovou, loni v Billie Jean King Cupu nedala šanci Rumunce Andree Prisacariuové a minulý měsíc na antuce v Římě rozdrtila Anastasii Pavljučenkovovou.

Polská tenistka na grandslamech odehrála 155 setů a v 19 z nich soupeřce nadělila kanára. Poměrem vyhraných setů bez ztráty gamu tento týden překonala Steffi Grafovou a Monicu Selešovou a v historické tabulce se tak zařadila už na třetí místo za Margaret Courtovou a Chris Evertovou.

Varšavská rodačka hraje na Roland Garros popáté a dosud nechyběla ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů, se zápasovou bilancí 24:2 v prvních 26 zápasech je historicky třetí nejúspěšnější.

Před dvěma lety se stala první polskou vítězkou grandslamu poté, co neztratila ani set a v sedmi zápasech prohrála pouhých 28 gamů. Paradoxně tehdy nezaznamenala jediného kanára.

V Paříži Šwiateková bojuje i o udržení pozice světové jedničky. Bez ohledu na výsledky své pronásledovatelky Aryny Sabalenkové v čele žebříčku zůstane, pokud obhájí titul. Z cesty jí dnes kvůli nemoci odstoupila potenciální soupeřka pro semifinále Jelena Rybakinová, s níž letos prohrála všechny tři duely.

O postup do čtvrtfinále se utká s Lesjou Curenkovou (h2h 2:0), které loni právě v Paříži i letos v Římě rovněž nadělila kanára a vyhrála shodně 6:2, 6:0.

Čtyřiatřicetiletá Ukrajinka dnes přehrála drtivě dvakrát 6:1 Kanaďanku Biancu Andreescuovou, s níž si poradila i potřetí, a po pěti letech postoupila do osmifinále French Open. Jejím grandslamovým maximem je čtvrtfinále z US Open 2018.

Světová sedmička Ons Džabúrová porazila 4:6, 6:4, 6:2 Srbku Olgu Danilovičovou a postupem do osmifinále vyrovnala svůj nejlepší výsledek na Roland Garros. O jeho vylepšení si tuniská finalistka loňského Wimbledonu a US Open zahraje s Američankou Bernardou Peraovou (h2h 1:1).

• FRENCH OPEN 2023 •
Francie / Paříž, antuka, 38.000.000 eur
sobotní výsledky (03. 06. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Šwiateková (1-Pol.) - Xinyu Wang (Čína) 6:0, 6:0
Sorribesová (Šp.) - Rybakinová (4-Kaz.) bez boje
Gauffová (6-USA) - M. Andrejevová (-) 6:7 (5:7), 6:1, 6:1
Džábirová (7-Tun.) - Danilovičová (Srb.) 4:6, 6:4, 6:2
Haddadová Maiaová (14-Braz.) - Alexandrovová (23-Rus.) 5:7, 6:4, 7:5
Schmiedlová (SR) - Dayová (USA) 6:1, 6:3
Peraová (USA) - Cocciarettová (It.) 6:4, 7:6 (7:2)
Curenková (Ukr.) - Andreescuová (Kan.) 6:1, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
IngStavinoha
nezbývá, než aby tuto pochybnou velvyslankyni BLM a spol. zastavila Kajka smile
Reagovat
jirkaS
smile
Reagovat
EllNino
Konečně ukazuje potenciál, který v ní je už několik let :)

Navíc fakt krásná holka :)
Reagovat
Liverpool22
Některé holky dospívají tenisově cca ve 22-24let viz. naše Bára či Rybka a další.
Dani má určitě potenciál - vyhrála 3x debla na GS v juniorkách a dnes tam měla pár luxusních volejů. Navíc je ze sportovní rodiny - táta hrál basket za Partizan Bělehrad a nároďák Srbska - takže sportovní geny tam jsou stejně jako např. u naší Mušky.
Takže uvidíme na dalších turnajích co bude předvádět, ale tady na RG zanechala určitě pěkný dojem a hrála zde super zápasy smile
Reagovat
jirkaS
mě se líbí Avanesyan, ta se v pohodě
obejde bez mejkapusmile
Reagovat
vavrinec
Jojo, Arménky jsou často překrásné ženy!
Reagovat
Liverpool22
Ano - Arménka je pěkná smile přirozená, přírodní - nemá na sobě kýbl mejkapu a pro nás český kluky je tak trošku exotická - prostě "jižanský" či "perský" typ
Reagovat
Liverpool22
super zápas smile takovéto mače chceme na WTA vidět. smile
Reagovat
frenkie57
Přesně tak. Napínavé, nejednoznačné, spousta pěkných momentů na obou stranách. Když něco takového vidím, je mě v podstatě jedno, kdo hraje,s vyjímkou cz hráček. Jenom si užívám pěkný tenis.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
dadaft
sice porážka, ale Olga si mě získala
Reagovat
frenkie57
Mám to stejně, velmi sympatický a nebojácný výkon.smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Dani udělala zápas smile
Reagovat
frenkie57
tam dělají pěkný crkus, teda...smile
Reagovat
Mac
nojo, maly arabcata...
Reagovat
frenkie57
Srbka si otočila kotník hodně podobně jako Muška loni. Ale už to asi dohraje. Ons na servisu, náskok tří gemů, zdá se, že je to hotová věc.
Reagovat
Liverpool22
to vypadalo hodně ošklivě - brrrrr. Škoda, protože pokud by snížila na 3:4 mohlo to být ještě drama - takhle už hotovo
Reagovat
dadaft
tak teď už bez šance, určitě to sice zkusí, tohle se nevzdává, ale ,,,,,,,,,,,
Reagovat
Mac
jabeurka dnes velice hratelna, ale strach z vitezstvi byl silnejsi...
Reagovat
vergus
Není Jabeur příbuzná s Bárou Hrzánovou? smile
Reagovat
Mac
nebo s veselkou, maj takovy maly ustni otvor...
Reagovat
annah
No té Hrzanove je ale fakt podobná!!smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
;-)))))
Reagovat
frenkie57
urvala druhý set, ale musela si hrábnout až na dno. Srbka hraje opravdu velmi dobře, i když občas vyrobí dost laciné chyby. Naopak ty winnery po lajně jsou lahůdkové. Jsem moc zvědav na rozhodující set.
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. Žába toho už ve 2. setu měla plné kecky, ale na její straně jsou zase zkušenosti. Zásadní bude začátek 3. setu. Dani hraje na velké riziko a z toho pramení občas chyby, ale jak píšeš některé údery např. po lajně
jsou tenisová lahůdka smile
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Bohužel Ons toho začala vracet víc... a chyby se kupí... tohle už nevypadá, že by Jabeur pustila smile
Reagovat
frenkie57
Také si myslím, že to Ons už dotáhne, chyb na straně Srbky je už dost. Možná už to nedává v hlavě nebo fyzicky.
Reagovat
Liverpool22
je to o konzistenci, kdy Dani postupně vadne zatímco Žába hraje plus mínus furt stejně nebo i o úroveň lépe....
Reagovat
Liverpool22
zatím hraje výborně a Žába vypadá vykolejená. Teď to bude o tom jestli Dani udrží tenhle vysoký level celý zápas nebo začne více chybovat
Reagovat
Liverpool22
uffff to je nervák a 1:1 na sety smile
Reagovat
dadaft
fanoušci Olgy musí být nabuzení, vypadá to, že by mohla vyhrát ...
Reagovat
Liverpool22
1. set je doma - Dani výborně smilesmilesmile
Reagovat
elsky
Jo.. tohle chceme vidět i v dalších kolech smile
Reagovat
Liverpool22
Dani má luxusní voleje - na síti se cítí jako ryba ve vodě smile
Reagovat
frenkie57
Ta mladá žába Danilovič to se starší Žábou koulí zatím docela vyrovnaně.smile
Reagovat
Liverpool22
Ano - Dani hraje výborně smile je agresivní a drží Žábu na uzdě - bohužel nedokázala docvaknout set.smile
Reagovat
tommr
co to tam ta Andreescu zase vyvádí? smile Její dnešní výkon mi připomíná její nedávnej zápas s Markétou od které schytala výprask 0:6 1:6 ...
Reagovat
elsky
Curenko to dávala kam se jí zachtělo..
Reagovat
Otmar
Taky nechápu, co tam imituje za hru, ale Tsurenko hrála skvěle, nevím, kolik holčin by proti ní dnes uspělo?!
Reagovat
dadaft
dnaska hrálo dobře docela dost hráček
Reagovat
turista
Swiatekova jí pošle domů.
Reagovat
elsky
Curenko hraje famózně.
Reagovat
Dobry-den
Igu odstoupení Rybakiny evidentně nakoplo, zase to drtí jako tank.

Gauffová má štěstí, že soupeřka odpadla...
Reagovat
tommr
Mirra holt ještě nemá tolik síly aby si poradila s takovou urputnou defenzívou ...
Bylo by hezký kdyby teď Gauffovou zastavila AKS ...
Reagovat
Liverpool22
AKS určitě šanci má - snad to bude alespoň vyrovnaný mač. Pro Slováky smile zase trochu tenisové radosti - dnes hrála Anička dobře a hraje životní GS smile
Reagovat
com
a jestli porazi Gauff, tak se muze tesit na 2 kanary od Swiatek smilesmile
Reagovat
Krisboy
Iga smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Maruška s touhle hráčkou prohrála smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist