Samsung Galaxy A14 5G
recenze

Samsung Galaxy A14 5G

Hodně muziky za pár korun?
1

Série Galaxy A patří mezi nejprodávanější na českém trhu vůbec. A není divu, když nabízí zajímavý poměr cena/výkon a také nadstandardně dlouhou softwarovou podporu. Jak se však vyplatí nákup základního Galaxy A14 5G?

Samsung Galaxy A14 5G představuje základní model řady Galaxy A, který láká především na příznivou cenu + slušnou kapacitu baterie či mezigeneračně znatelně vylepšený displej. Je tento model bez problémů použitelný v každodenním životě, nebo byste se raději měli poohlédnout jinde?

Technické parametry Samsung Galaxy A14 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce167,7 × 78 × 9,1 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 408 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 700, CPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 6 090 Kč

Obsah balení: bez adaptéru

Rychlý unboxing Galaxy 14 odhalí, že v balení se nachází pouze USB-C/USB-C kabel a vše ostatní si musí zajistit sám uživatel. V segmentu střední/vyšší třídy se dnes už jedná takřka o standard, u levnějších telefonů se však obvykle stále setkáváme i s adaptérem. Těm, kteří obrací každou korunu, se tak nákup Galaxy A14 5G může v případě nutnosti dokoupení adaptéru mírně prodražit, ačkoliv se jedná o environmentální krok.

Nelíbilo se nám
  • konkurence v této ceně zatím běžně dodává telefony s adaptérem

Konstrukční zpracování: vroubkovaný sympaťák

Kapitolu začnu několika výtkami, neboť na rozdíl od dražších sourozenců ze série Galaxy A nedisponuje Galaxy A14 5G žádnou zvýšenou odolností. To je nepochybně škoda, neboť konkurence v této třídě zvládá například IP52 a IP53. Také umístění ovládacích prvků není ideální, respektive vypínací tlačítko na pravém boku lze (pravým) palcem vcelku pohodlně nahmatat, nicméně kolébka ovládání hlasitosti je jednoduše příliš vysoko. Zvýšení hlasitosti bez výrazného přehmatu je tak nemožné, natož tak se ke kolébce dostat, pokud telefon držíte jednou rukou a jste leváci. Pak již riskujete vyklouznutí zařízení z ruky.

Kromě zmíněných neduhů však po konstrukční stránce nelze nic dalšího vytknout. Designově si A14 5G ujíždí na vlně zbylých novodobých sourozenců se sérií Galaxy A a dá se říct, že i S, neboť má stejně stylizované fotoaparáty, jež mírně vystupují nad okolní povrch. Ten je mimochodem vroubkovaný, díky čemuž vcelku dobře odolává otiskům, které u testované černé verze nespatříte ani na povrchu plastového rámečku. Na horní levé straně pak sídlí slot, do něhož vměstnáte 2 nanoSIM + 1 microSD kartu (o nespecifikované max. velikosti), což jednoznačně chválím. U šuplíčku si lze všimnout i silikonové objímky, takže alespoň nějakou základní odolnost zařízení zřejmě má, ovšem, jak již bylo zmíněno, oficiální standardizovanou odolností nedisponuje. Pochválit mohu rovněž rychlost a spolehlivost kapacitní čtečky otisků prstů ve vypínacím tlačítku a částečně snad i 3,5mm jack na spodní straně, ačkoliv ten je v této ceně stále poměrně běžný. Vedle něj se pak nachází již jen UBS-C (2.0) a mřížka reproduktoru.

Ačkoliv se jedná o relativně velký smartphone s rozměry 167,7 × 78 × 9,1 mm a hmotností 202 gramů, v ruce naštěstí nepůsobí nijak nepříjemně. Stejně tak z něj nemám pocit laciného zařízení, jak tomu občas u levných smartphonů bývá.

Líbilo se nám
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • slot pro dvě nanoSIM + 1 microSD kartu
Nelíbilo se nám
  • bez odolnosti dle IP
  • neprakticky umístěná kolébka ovládání hlasitosti

Displej: více Hz i vyšší rozlišení

V oblasti displeje došlo mezigeneračně k velkému zlepšení, neboť jsme se dočkali nově Full HD+ rozlišení s jemností 400 PPI a také 90Hz obnovovací frekvence, která je značeným upgradem při srovnání s 60Hz panelem. Použití technologie PLS LCD pak s přihlédnutím k ceně asi vyloženě nepřekvapí, ovšem je potřeba zmínit, že konkurence umí nabídnout i výrazně líbivější OLED či modernější „průstřel“ (namísto výřezu) a v neposlední řadě možná i o něco tenčí rámečky (nebo alespoň bradu).

6,6" displej je tedy parametrově rozhodně použitelný, ale žádná hitparáda to není. Naštěstí jsem však neměl problém s maximálním jasem, který byl (na danou třídu) dostačující i pro použití venku během slunečného dne. Obrazovku chrání sklo, ale výrobce neudává jaké, zřejmě tak nepůjde například o Gorilla Glass, což je rovněž škoda, neboť i tím se konkurence často umí pochlubit. Drobnou pochvalu si použitý panel za nízkou míru prosvítání u okrajů, což je u LCD obrazovek podobných telefonů poměrně častý problém.

Líbilo se nám
  • dostačující rozlišení i obnovovací frekvence
  • slušný maximální jas
Nelíbilo se nám
  • jedná se pouze o LCD panel
  • bez krytí sklem Gorilla Glass

Zvuk: žádná hitparáda

Stejně jako u displeje, neexceluje Galaxy A14 5G ani v oblasti zvuku. Výrobce nasadil pouze jeden hlasitý reproduktor, který zní celkem ploše bez sebemenších náznaků basové složky, útěchou však může být relativně vysoká hlasitost. Jasnou alternativou pro kvalitnější poslech hudby jsou tak drátová sluchátka, pro něž je zde 3,5mm jack, případně využití jejich bezdrátové alternativy skrze Bluetooth.

Nelíbilo se nám
  • pouze jeden hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: běžnému uživateli postačí

Výkon obstarává 7nm čipset Dimensity 700, který v kombinaci se 4 GB RAM poskytoval dostatek svižnosti pro komfortní používání a problém mu nedělají ani méně náročné hry. 128GB úložiště je pak již vyšší výbavou, neboť základ představuje 64 GB (tato verze je o 500 Kč levnější a zájemce vyjde na 5 490 Kč).

Samsung Galaxy A14 5G
Samsung Galaxy A34
Samsung Galaxy A54
Líbilo se nám
  • na danou třídu dostačující výkon
  • dvě provedení velikosti úložiště

Výdrž baterie: dlouhá výdrž a pomalé nabíjení

5 000mAh baterie Galaxy A14 5G je dle mých poznatků schopna zvládnou až dva dny používání na plné nabití, mnohem častěji však budete nabíjet jednou denně s notnou rezervou (zhruba 40 %) či jednou za 1,5 dne. Výdrž je tedy rozhodně slušná, ovšem rychlost nabíjení (15 W) již příliš nepotěší. Plné nabití z 0 do 100 % je otázkou zhruba 2,5 hodin, přičemž je opět nutné zmínit, že mnohá konkurence je v této oblasti podstatně napřed. Absence bezdrátového nabíjení, kterou v současnosti Samsung nenabízí u žádného mobilu ze série Galaxy A, pak zřejmě nikoho nepřekvapí.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Konektivita: NFC na palubě

V oblasti konektivity se lze spolehnout na Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5, GPS, GLONASS i Galileo. Využít lze i NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní placení.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: spíše jen jako nouzovka

V cenové relaci okolo 5 až 6 tisíc korun by bylo naivní mít od fotovýbavy telefonu příliš vysoká očekávání. Pokud budeme na fotoaparáty Galaxy A14 5G nahlížet touto optikou, nelze jim mnoho co vytknout.

50Mpx hlavní snímač 2Mpx makro objektiv 2Mpx portrétní kamerka 13Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.4 f/2.4 f/2.0
Velikost senzoru 1/2,76" ?" ?" ?"
Ohnisko 26mm ?mm ?mm 26mm
Velikost pixelů 0,64 µm ? µm ? µm 1,12 µm
Označení snímače Samsung JN1 ? ? SK-Hynix hi-1336
Typ ostření PDAF pevný focus pevný focus pevný focus

Denní snímky z hlavního snímače mají obvykle dobře nastavený kontrast i expozici a také barevné podání nevypadá špatně. Překvapivě i ve tmě si vede snímač vcelku obstojně (ve srovnání s některou konkurencí) a dokáže zachytit dostatek detailů. Zařízení však logicky schází OIS a dvojice dalších senzorů na zádech je zde klasicky jen do počtu, neboť 2Mpx makro a 2Mpx bokeh senzor mnoho využití nemají. 13Mpx čelní kamerka je dostačující pro občasné zachycení selfie, přičemž maximální kvalita videozáznamu (na čelní i zadní snímač) činí Full HD ve 30 FPS. Pochválit mohu tradičně pěkně zpracovanou fotoaplikaci, v níž je snadné se navigovat a funguje svižně.

Denní snímky

Ukázka snímků z hlavního snímače (včetně dvojnásobného digitálního zoomu) a makro kamerky

Noční snímky

Ukázka fotografií z hlavního snímače (včetně dvojnásobného digitálního zoomu) během focení ve tmě/šeru + ukázka dedikovaného nočního režimu

Selfie snímky

Ukázka selfie snímků (základní a oddálený režim s větším záběrem)

Samsung Galaxy A14 5G 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušný hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory

Software: nejnovější Android i nadstavba

Velkou předností Galaxy A14 5G je nepochybně přítomnost Androidu 13 i nejnovější nadstavby One UI s dubnovými bezpečnostními záplatami. Výrobce garantuje dvě velké aktualizace systému a čtyři roky bezpečnostních záplat, což je na danou třídu jednoznačně nadstandard.

Líbilo se nám
  • povedené One UI
  • nadstandardně dlouhá podpora

Zhodnocení

Samsung Galaxy A14 5G exceluje zejména softwarovou podporou, dlouhou výdrží a podle mě i vcelku povedeným vzhledem. Na druhou stranu mu schází zvýšená odolnost, OLED displej či třeba ultraširokoúhlý objektiv nebo stereo reproduktory, což může být pro někoho už příliš mnoho chybějících položek na seznamu výbavy. Cena startující na 5,5 tisících korunách je sice příznivá, ovšem odhlédneme-li od softwarové podpory, mohu toto zařízení doporučit spíše příznivcům značky, neboť lze v podobné ceně najít i hardwarově podstatně lépe vybavené smartphony.

Konkurence

Za necelých 6 tisíc korun lze pořídit Motorolu Moto G72 s 6,6" 120Hz OLED displejem i výkonnějším čipsetem MediaTek Helio G99. Tento smartphone se navíc může pochlubit 108Mpx hlavním snímače, 8Mpx ultraširokoúhlým objektivem i rychlejším 33W nabíjením. V oblasti softwarové podpory však dominuje Galaxy A14 5G.

Motorola Moto G72 128+8 GB

Rozměry160,5 × 74,4 × 7,9 mm, 166 g
DisplejAMOLED, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorMediaTek helio G99, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Příznivci značky Samsung mohou zvážit nákup Galaxy A23 5G, který je vyjde zhruba na 6,5 tisíc korun a nabídne 120Hz displej s ochranou Gorilla Glass 5, Snapdragon 695 5G i hlavní 50Mpx snímač s optickou stabilizací.

Samsung Galaxy A23 5G 128+4 GB

Rozměry164,5 × 76,9 × 8,4 mm, 197 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 408 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

samsung-galaxy-a14-5g
Klady
  • v dané třídě nadprůměrná softwarová podpora
  • dlouhá výdrž na nabití
  • slušný jas obrazovky i jemnost
  • slot pro dvě nanoSIM + 1 microSD kartu
  • rychlá čtečka otisků prstů
Zápory
  • pomalé nabíjení
  • pouze LCD displej bez Gorilla Glass
  • neprakticky umístěná kolébka ovládání hlasitosti
  • bez zvýšené odolnosti
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Jako podpora 2/4 roků v této cenovce... Samsung prostě v podpoře nemá konkurenci.
To je asi tak vše. Tohle bych si nekoupil ani nedoporučil. Možná až trochu spadne.

Ale zajímavé je, že třeba ve srovnání s tím TCL o jedno níž, tak nevychází vůbec špatně. I lepší hw dokonce a cena jen o něco vyšší. Tím neříkám, že A14 je nějaká výhra ale spíš, že TCL je pěknej krám. S tímto těžko uspějí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze