Jeho příběh zná celý svět. Zemřel podnikatel, který inspiroval film Nedotknutelní

Ve věku 72 let zemřel francouzský podnikatel Philippe Pozzo di Borgo. Životní příběh muže, který po nehodě při paraglidingu ochrnul, zná celý svět. Byl to právě on a jeho pečovatel Abdel Yasmin Sellou, kdo inspiroval tvůrce v roce 2011 k natočení oceňovaného snímku Nedotknutelní.

„S hlubokým zármutkem jsme právě přijali zprávu o úmrtí našeho přítele Philippa Pozzo di Borga,“ informovali podle webu euro.eseuro.com v pátečním prohlášení režiséři legendárního snímku Nedotknutelní: Olivier Nakache a Éric Toledano.

Tím, že podnikatel, který podstatnou část svého života prožil jako kvadruplegik, souhlasil s filmovou adaptací svého příběhu, prý změnil život jak samotným tvůrcům, tak i mnoha zranitelným a křehkým lidem. „Navždy si ho budeme pamatovat jako statečného, důstojného, skromného a bojovného člověka. Bude nám chybět jeho humor a inteligence. Bylo nám vzácnou ctí, že jsme s ním mohli v průběhu let pracovat,“ dodali tvůrci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzpomínky na herce Heribana: Seriálová manželka zveřejnila video, záběry dojímají

„Zemřel ve čtvrtek večer v Marrákeši. Je to šok, náš vztah byl neuvěřitelně dlouhý. Zůstali jsme v kontaktu,“ doplnil pro agenturu AFP Toledano. Zpráva o skonu podnikatele zarmoutila i herce Françoise Cluzeta, který jej ve filmu Nedotknutelní ztvárnil. „Byl světlou bytostí v temné noci svého utrpení,“ popisoval umělec muže pro web Le Parisien.

Leť, už se ti nic nestane

„Leť, Philippe, leť nyní hodně vysoko. Už se ti nikdy nic zlého nestane a my na tebe nikdy nezapomeneme. Dal jsi režisérům svolení pod jedinou podmínkou – že natočí zábavný film. Výborně, Philippe. Děkujeme ti za lásku, kterou jsi nám dal,“ dodal Cluzet.

Zpráva o smrti Pozzo di Borga zarmoutila i francouzského herce Omara Sy, který ve snímku Nedotknutelní ztvárnil jeho pečovatele a následně velmi blízkého přítele, Abdela. „Navždy v našich srdcích,“ připsal ke snímku, na němž pózuje společně s podnikatelem.

Jak připomíná web DW, Pozzo di Borgo byl potomkem aristokratické rodiny. Život se mu navždy změnil v roce 1993, kdy se vážně zranil při paraglidingu. Do té doby generální ředitel firmy, jež vyráběla šampaňské, ochrnul od krku dolů – stal se z něj kvadruplegik. Rány osudu však nekončily, Pozzo di Borgo přišel i o svou milovanou manželku.

Vše ale změnil moment, kdy poznal Abdela – alžírského mladíka, který měl v plánu svého nového zaměstnavatele spíše okrást než mu být nápomocen. Mezi mladým mužem z chudých poměrů a kvadruplegikem však vzniklo nepravděpodobné přátelství, líčí web leparisien.fr. Ve své knize Druhý vítr – z níž film vychází – Pozzo di Borgo Abdela nazval stručně: strážný ďábel.

Tagy: