Přežily děti v džungli po pádu letadla? Vojáci našli nové stopy, případ sleduje celý svět

Měsíc po letecké havárii v kolumbijské Amazonii opět ožila naděje na záchranu čtyř děti, které po nehodě zmizely. Předběžná zpráva Úřadu pro civilní letectví potvrdila, že se děti mohly zachránit, přestože všichni dospělí na palubě letadla zemřeli. Informuje o tom americká stanice CNN.

Příběh čtyř pohřešovaných dětí, které zmizely po letecké havárii 1. května v kolumbijské Amazonii, přitahuje pozornost lidí po celém světě. K letecké nehodě došlo v džungli, kde již měsíc probíhá intenzivní pátrací akce. Vojenské jednotky neúnavně pročesávají obtížně přístupný a nepřehledný terén s cílem nalézt jakékoliv stopy, které by k nalezení dětí pomohly, píše CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Jedl červy a pil dešťovou vodu. Muž se ztratil uprostřed divoké džungle, přežil 31 dní

Na palubě letadla se nacházel podle úřadů pilot Hernando Murcia Morales, domorodý vůdce Yarupari Herman Mendoza Hernández a Magdalena Mucutuyová Valenciová se svými čtyřmi dětmi, z nichž nejstaršímu bylo 13 let a nejmladšímu pouhých 11 měsíců.

Krátce po startu z Araracuary kontaktoval pilot řízení letového provozu a oznámil, že hledá místo pro nouzové přistání. „Mayday, mayday, mayday, 2803, mayday, mayday, mayday! Motor mám na minimu, hledám místo na přistání,“ hlásil zoufale Morales.

Později pilot oznámil, že se mu podařilo motor opět rozběhnout a pokračuje v letu. Za necelenou hodinu se ovšem opět dostal do problémů a opakoval volání o pomoc. „Motor znovu selhal... Hledám řeku... Mám řeku napravo,“ byla jeho poslední slova. Letadlo se poté stočilo doprava a zmizelo z dosahu radaru, stojí ve zprávě.

Náraz do stromů a kolmý dopad k zemi

Po zmizení letadla kolumbijská armáda nasadila speciální jednotky, které začaly celou oblast prohladávat. Po deseti dnech pátrací čety konečně objevily trosky stroje. Vojáci tam našli tři mrtvé dospělé, po dětech však nebylo ani stopy. Přesto existuje naděje, že se všem čtyřem nezletilým podařilo přežít. „Děti se v oblasti nehody nenacházely a nic nenasvědčovalo tomu, že by byly zraněny, alespoň ne vážně. Bylo proto zahájeno intenzivní pátrání,“ píše se ve zprávě.

Fotografie z místa nehody ukazují, že letoun byl po nárazu do země zcela zničen. „Při podrobném zkoumání trosek se zjistilo, že letoun narazil do stromů. Při tom byl motor s krytem a vrtulí odmrštěn pryč. Srážka způsobila kolmý dopad letadla na zem,“ uvádí zpráva.

Dospělí, kteří se nacházeli v přední části kabiny, utrpěli smrtelná zranění. Naopak zadní část stroje, kde seděly děti, byla poškozena mnohem méně. Proto existuje naděje, že havárii přežily. Některá sedadla v této části letadla zůstala prakticky nepoškozená na svém místě. Během pátrání v džungli pak objevili záchranáři známky života – kojeneckou láhev, použitou plenku a dokonce stopy nohou.

Děti se podle svých příbuzných dokáží v džungli velmi dobře orientovat. „Možná se schovávají,“ řekl podle CNN jejich dědeček Fidencio Valencia. „Možná si jen neuvědomují, že je hledají. Jsou to prostě děti,“ dodal.

Tagy: