Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou

Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou Zdroj: David Peltán

Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou
Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou
Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou
Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou
Vinná stezka kolem Lužnice spojuje víno a výlet krásnou krajinou
5
Fotogalerie

Na výlet se skvělým vínem po krásné stezce kolem Lužnice. Tábor prostě jede!

Pokud jste se poslední květnovou sobotu ocitli v jihočeském Táboře, dost možná jste mohli získat pocit, že sice jste na jihu, ale spíše Moravy. Ve městě a jeho bezprostředním okolí se potulovala spousta lidí s vínovými kapsičkami na krku, mapkami a skleničkami v ruce. Ti všichni byli účastníky akce, typické právě pro jižní Moravu – degustace vín přímo od vinařů.

Unikátní akce nazvaná Vinná stezka se stala novinkou už 15. ročníku místního festivalu vína, kdy táborští využili svého „klenotu přírody“ – stezky údolí řeky Lužice a také dlouholetého přátelství s jihomoravskými pěstiteli a výrobci vína.„Pozvali jsme k nám vinaře z oblasti takzvaných Dunajovských kopců. Jde o otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských obcí. Jde už o několikátou společnou akci, která se vždycky nese na vlně příjemné spolupráce. Jako kluci z jihu si prostě parádně „sedneme“, říká o spolupráci Jiří Blafka, ředitel Táborského festivalu vína.

Své nejlepší výrobky do jihočeského města přivezlo 15 vinařů, včetně Jindřicha Kadrnky, vítěze soutěže Vinařství roku 2022 i vítěze soutěže Vinař roku 2022 – Mikrosvínu Mikulov. Ani další jména nejsou neznámá: Volařík, Kern, Baláž, Kňourek… I když je zmíněná moravská vinařská oblast proslavená především svými Vlašáky, tedy Ryzlinky vlašskými, i jiné odrůdy vypěstované v místním specifickém mikroklimatu, si našli své fanoušky. Nemohli jste de facto sáhnout vedle. „Jsem spíše na suchá vína, ale musím říct, že tady jsem ochutnala i polosuchý Hibernal nebo Rulandu bílou a jsem úplně nadšená“, říká Lenka, která do Tábora zamířila z Prahy. Stejně jako ona sem na výlet za účelem degustace vína v příjemném počasí dorazilo přes tisíc podobně laděných lidí.

Startovní místa táborské Vinné stezky byla hned dvě: na náměstí Mikuláše z Husi v centru Tábora a druhé u tzv. lázní, tedy u Hotelu Romantik v táborské části Čelkovice. Stejně jako na podobných akcích, na které se obvykle jezdí právě do vinařských regionů, jste u startu dostali skleničku a originální taštičku na ni. Také láhev s vodou a mapku se stanovišti a katalogem vín. Na zhruba sedmikilometrovém úseku turistické stezky, která je součástí první české pěší trasy na seznamu nejlepších stezek Evropy Leading Quality Trails Best of Europe, okusili návštěvníci akce asi 100 různých vín. A tak si vzorky mohli vychutnat jak v okolí působivého poutního chrámu v Klokotech, tak v chládku hustých lesů či  kolem strmých skalnatých břehů řeky Lužnice, kterou lemují jezy a staré mlýny. 

Další možností užít si podobnou atmosféru nabízejí nadšenci z Tábora na začátku září v Průhonicích při akci Vinná stezka napříč Průhonickým parkem.