Najdou se důkazy, že nás v minulosti navštívila mimozemská civilizace?

Najdou se důkazy, že nás v minulosti navštívila mimozemská civilizace? Zdroj: iStock

Trojúhelníkovitý předmět vznášející se nad oceánem, který zachytily kamery na lodi USS Russell v roce 2019
Los Angeles Times z 26. února 1942 přinášejí zpravodajství o takzvané bitvě o Los Angeles a jejích následcích. Například texty o lidech, kteří nalézají nevybuchlou munici atd.
Čínský meteorologický balon kvůli podezření ze špinoáže Američané sestřelil již 4. února.
Mexický pár šokoval fotografií údajného létajícího talíře.
Muzeum UFO v americkém Roswellu, který je známý svým příběhem o ztroskotání vesmírné lodi
7
Fotogalerie

Na seriózní výzkum UFO se nejdřív musí nasbírat data, říká NASA, piloti se nesmí stydět mluvit

Posledních několik měsíců se skupina odborníků, mezi nimi fyzici, astronauti, experti na letectví, astronomové a astrobiologové pod záštitou NASA věnovali fenoménu UFO a problematice jeho seriózního výzkumu. Ukázalo se, že hlavní problém je s tím slovem “seriózní”.

Minulý týden proběhl první meeting veřejnosti a panelu, který poslední rok zkoumá případy UAP. UAP je nová zkratka pro to, co bylo celá desetiletí známo jako UFO, tedy Unidentified Flying Object (neidentifikované létající objekty). UAP znamená Unidentified Anomalous Phenomenon (neidentifikovatelný anomální jev) a tenhle nový název má ze seriózního výzkumu sejmout stigma Akt X a filmů jako je E. T.

A v tomhle duchu se nesla absolutní většina konference. Hlavní problém se seriózním výzkumem fenoménu je podle odborníků nedostatek dat. Ten je způsoben hned několika faktory, ale ten hlavní je samozřejmě, že nikdo oficiálně data nesbírá. A lidé, kteří je sbírají je nesbírají tak, aby k něčemu byla. Když se zamyslíte nad “UFO záběry”, jsou to většinou rozmazané záznamy z telefonů, kamery na armádních letounech a na dronech. Ani jeden přístroj není kalibrován na sběr dat, která by reálně k něčemu byla.

Druhým velkým problémem je právě stigma spojené s předkládáním podobných dat. Odborníci na panelu mluvili o tom, že piloti dopravních letadel vidí podivné úkazy nejčastěji, ale aby předešli posměchu či ohrožení své kariéry, většinou o tom mlčí. Právě to chce NASA změnit. Odteď žádné UFO, žádná legrace, jen UAP a seriózní výzkum.

Pomoc shůry

NASA mimochodem čelí jednomu z největších ohrožení v posledních letech, které vychází z příšerného stavu americké ekonomiky. Podle těch nejhorších prognóz, by mohla NASA ztratit do dalších let až čtvrtinu svého současného rozpočtu, možná víc. Tady se bavíme o nižších desítkách miliard dolarů. NASA je totiž oblíbeným terčem všech Američanů, kteří se chtějí z finančního hlediska strefovat do jakékoli administrativy. Ale faktem je, že už teď výdaje na Národní ústav astronautiky tvoří půl procenta rozpočtu Strýčka Sama.

NASA možná doufá, že projekt lákající oči veřejnosti, může být výhledově jejich štítem proti škrtům v rozpočtu. Tak doufejme, že mají pravdu.

Zprávu ze své činnosti má komise vydat v červenci a bude dost možná obsahovat návrhy strategií pro hromadný a funkční sběr dat k dalšímu výzkumu. Jako je používání špionážní techniky, lépe informovaná veřejnost, veřejné nástroje pro sběr dat a podobně. Třeba se dočkáme aplikace přímo na natáčení UFO na nebi.

A ufologové nebudou mít, co žrát.