Diskvalifikace soupeřek? Zvláštní pocit, vždy ale záleží na rozhodčím, říká Bouzková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Napínavé osmifinále čtyřhry na Roland Garros mezi Marií Bouzkovou se Sarou Sorribesovou Tormovou a Miju Katovou s Aldilou Sutjiadiovou dostalo za stavu 7:6(1), 1:3 a 30:30 smutnou a kontroverzní tečku. Drobná Japonka Katová mimo výměnu omylem zasáhla podavačku míčkem do ramena a po dlouhé diskusi vyřkli rozhodčí nemilosrdný verdikt: diskvalifikace! Bouzková se Sorribesovou Tormovou tedy postoupily do pařížského čtvrtfinále.

„Z toho všeho, co se odehrálo, mám zvláštní a divný pocit,“ řekla přítomným českým novinářům Marie Bouzková. „Chtěli jsme jen rozhodčímu říct, aby si všiml, co se stalo. Pak už jsme to nechali na něm.“

Po incidentu začala dlouhá diskuse a vyšetřování, na kurt dorazil i supervisor a patrně hlavní rozhodčí. Ptali se na to, co se stalo, a v jakém zdravotním stavu je zasažená sběračka. Dívka plakala a měla značný problém emoce zpracovat.

Umpirový sudí původně udělil Japonce jen napomenutí, přičemž Bouzkové a Sorribesové Tormové vysvětloval, že se dívce nic nestalo. Po velmi dlouhém váhání ale rozhodčí Katovou a Sutjiadiovou diskvalifikovali.

„Ještě jsem ten záznam neviděla. Náš tým nám ale říkal, že to v podstatě lehce napálila. Slyšela jsem jen, jak ji ten míč trefil. Asi se to pak musí brát podle pravidel. Vycházela bych z toho, že ta holka brečela, takže ji to asi nějak bolelo a úder měl nějakou razanci,“ nastínila Bouzková.

Úder Katové se ale nedá srovnat třeba s tím, kterým si Novak Djokovič vysloužil diskvalifikaci na US Open 2020. Podavačka se středně rychle letícímu míčku snažila vyhnout, a kdyby neměla plné ruce balónků, patrně by ho i chytila a vše by bylo v pořádku. Velmi reálný je dále scénář, že ji celá situace, zahrnující i zvýšenou pozornost vůči jí samé, vyděsila a že samotná rána nehrála roli.

„Kdyby to té holce letělo kousek od hlavy, tak asi soupeřka dostane jen napomenutí. A možná kdyby nebyla tak otřesená, dal by taky jen napomenutí. Vždycky záleží, co rozhodne rozhodčí. Nás všech se zeptal, jak jsme situaci viděli, šel se zeptat i té holčičky a pak udělal rozhodnutí,“ zmínila Bouzková.

Čtyřiadvacetiletá Češka a její španělská parťačka se po předčasném konci utkání soupeřkám při podání rukou omluvily. Nešťastná Katová se nato neubránila pláči, diváci po oznámení o diskvalifikaci bučeli.

„Doufám, že už se do takové situace nikdy nedostanu. Fakt jsme z toho byly nesvé, protože takhle odejít z kurtu je divné. A vlastně se tak nějak zapomnělo, že to byl dobrý zápas s emocemi, protože šlo o každý míček,“ litovala po podivné výhře poslední česká deblistka v soutěži.

Bouzková je ve čtvrtfinále čtyřhry na grandslamu už potřetí, předchozí účasti mezi nejlepší osmičkou párů zapsala předloni na Wimbledonu a US Open spolu s Lucií Hradeckou. Ve sbírce jí tedy chybí pouze Australian Open.

„Debl mě baví. Je hezké být ve třetím čtvrtfinále, i když takhle to není úplně nejsladší. Zápas měl vysokou úroveň, soupeřky taky hrály dobře, takže to potěší, ale na druhou stranu v takové situaci nechcete být,“ dodala Bouzková, jež už může spřádat plány na Američanku Nicole Melicharovou-Martinezovou a Australanku Ellen Perezovou.