GLOSA | Události Petra Nutila: Vyčerpaný rozpočet a výdaje urvané ze řetězu, manželství pro všechny a útočící kosatky

Další neděle je tu a s ní samozřejmě i tradiční souhrn toho podstatného, co se nejen v tom našem českém Hobitíně děje! Vítajte a nech sa páči! 

Dámy a pánové, držte si klobouky a peněženky, jedeme z kopce! Měsíc po představení vládního konsolidačního balíčku se ukázalo, že hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci května deficitem ve výši 271,4 mld. Kč, což je jen o 20 miliard méně, než kolik se počítalo na celý rok. To skoro vypadá, že se výdaje definitivně urvaly z řetězu, a že kosmetické šetření už stačit nebude. A ministr financí Stanjura oznámil, že tentokrát se bude sahat i na platy státních zaměstnanců, méně dostane výzkum, školství a průmysl. Naopak ale se i nadále počítá s tím, že narostou výdaje na obranu a na valorizace důchodů.  

S trochou ošklivé nadsázky by se dalo říct, že vlády bez ohledu na stranickou příslušnost nejraději ze všeho utrácejí peníze, které nemají, aby za ně nakoupily věci, které nepotřebují, a to jen proto, aby udělaly dojem na skupiny občanů, kteří je stejně volit nebudou.  

Ale já nechci být ošklivý. A je dobré si uvědomit, že jen obsluha státního dluhu nás loni stála nějakých 50 miliard a náklady na obsluhu státního dluhu se proti loňsku zvýšily dvojnásobně. Za to z drtivé části tahle vláda nemůže. Uvědomte si, že máme za sebou hned několik katastrof – Babiše premiérem, Covid, energetickou a uprchlickou krizi. Více než 80miliardový nárůst oproti loňskému květnu ovlivnily zejména výdaje na sociální dávky (+50,5 mld. Kč), pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií (+40,1 mld. Kč), obsluha státního dluhu (+18,1 mld. Kč) či vyšší investice (+12,7 mld. Kč).  

Nicméně tak či tak si to pořád plnou parou štrádujeme do dluhové zdi. A s tím se něco udělat musí. Tím „něco“ samozřejmě musí být úspory, ať se nám to líbí nebo ne. Protože to poslední, co bychom mohli chtít, je zavřít nad problémem oči a tvářit se, že „prostředky tu jsou“, jak tu a tam slyšíme od chytrolínů, obvykle těch, kteří nás na tuhle sebevražednou dluhovou dráhu dostali.  

Takže jasně, nikdo po vás nechce, abyste kvůli tomu jásali a zahrnovali Stanjuru a Fialu polibky. Ale zapojíte-li alespoň okraje šedé kůry mozkové, docela snadno si spočítáte, že nikdo jiný ze současné politické mapy by to prostě líp neudělal.  

Tak pojďme dál.  

Ve sněmovně proběhlo další kolo verbálních exhibic na téma povolení či nepovolení manželství pro všechny. Došlo na všechny stereotypy, které si dovedete k tématu představit. Tradiční rodina, obchod s dětmi, nemoci a tak. A jako obvykle se na to nedá říct nic jiného, než že je vám úplnou tužku do toho, kdo si chce vzít koho a proč, koho má rád a s kým chce strávit život. Jestli chcete něco udělat pro klasickou rodinu, starejte se o tu svojí a nechte ty druhé dělat si co uznají za vhodné.  

Médii probleskla zpráva o umělci, který svými vlastními exkrementy naplnil 90 konzerv, jenž dnes mají astronomickou hodnotu. „Umělcovo h*vno“, jak svůj výtvor nazval, se dnes prodává za statisíce eur. Pro ty z vás, kdo by o podobném počinu po přečtení těchto řádků taky chtěli uvažovat, bych rád jen řekl, že sám umělec, Piero Manzoni, se úspěchu svých produktů nedožil a trvalo několik desítek let, než se jejich cena dostala tak vysoko. Mnohem jednodušší se autorovi tohoto článku zdá plnit obsahem ne nepodobnému obsahu konzerv třeba Instagram nebo Tiktok.  Tam se podobné věci ujmou spolehlivěji a rychleji, nakonec existence influencerů nás o tom přesvědčuje dnes a denně.  

Na pobřeží u pyrenejského pobřeží přibývá útoků kosatek na lodě. Tihle super přerostlí delfíni prý už   tři lodě i potopily. Vědci přišli s vysvětlením, totiž teorií pomsty a podle jejich přesvědčení se to učí jedna od druhé. Upřímně, ani se jim nedivím. Být jimi, tak za to všechno, co jsme jim my lidé doposud z lodí prováděli, si nic jiného než džihád nezasloužíme.  

A to by pro dnešek stačilo.  

Související

Více souvisejících

Petr Nutil komentář Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy