Čtvrtfinalistka Muchová: o dobré vlně, ideálním mečbolu i odpočinku u knížek

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Zcela zaslouženě chválil Karolínu Muchovou při rozhovoru na kurtu Fabrice Santoro, jemuž se v dobách jeho tenisové kariéry přezdívalo kouzelník. Vedle dvorce s obdivem sledoval počínání šikovné Češky i legendární Mats Wilander. Šestadvacetiletá Muchová nenechala ani v osmifinále Roland Garros nikoho na pochybách, že zcela věří svým rozmanitým schopnostem. Dvojicí technicky nádherných a zároveň razantních bekhendů po čáře uzavřela na kurtu Suzanne Lenglenové duel proti Elině Avanesjanové (6:4, 6:3) a počtvrté v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Na pařížské antuce pronikla mezi elitní osmičku poprvé.

Vaše soupeřka ukázala, že v osmifinále není náhodou. Co pro vás bylo klíčem k úspěchu?
Snažila jsem se hrát agresivně a chodit si pro údery. Neznala jsem ji moc dobře, ale cítila jsem, že se v průběhu zápasu zlepšuje, že vrací víc míčů. Přišlo mi, že když jí dám trochu prostoru, využije toho. Honila mě z jednoho rohu do druhého, takže to byl i vzhledem k horku náročný zápas.

Utkání se v závěru ještě zdramatizovalo. Avanesjanová odvrátila celkem čtyři mečboly a sahala po snížení na 4:5. Jak jste prožívala koncovku?
Byla jsem ráda, že jsem to ukončila na returnu. Do zápasu jsem šla i s tím, že má trochu pomalejší servis. Hlavně ten druhý. Chtěla jsem do toho chodit a věděla jsem, že budu mít na returnech šance. Určitě jsem byla ráda, že jsem za stavu 5:3 zahrála dobře, protože bych pak servírovala proti sluníčku, což bylo docela nepříjemné. Hrály jsme dlouhé výměny, bylo teplo, takže za stavu 5:4 by to bylo těžké.

Poslední dva míče jste vyhrála díky vítězným bekhendům po lajně. Jeví se to jako ideální možnost?
Ten poslední míček byla ta nejlepší možnost. Ono to občas nevyjde, ale na mém bekhendu jsme s trenérem i kondičním koučem docela dost pracovali. Myslím, že mi bekhend po lajně ve všech zápasech docela pomáhal. Udělala jsem z toho pár důležitých bodů, takže to je určitě důležitá součást mé hry.

Po utkání vás chválil někdejší tenisový kouzelník Fabrice Santoro. Je i on inspirací pro vaši pestrou hru?
Ne že bych koukala na jeho zápasy, ale určitě ho znám. Byl to velice šikovný hráč. Vždy mě potěší, když dostanu od takových ikon jakoukoliv pochvalu. On se se mnou bavil ještě před rozhovorem a byl velmi milý.

Jak jsou na tom vaše hlasivky? Zníte o poznání lépe než předevčírem...
Zlepšuje se to každý den. Včera jsem měla volno, takže jsem to trochu vyležela, vyčajíčkovala a už jsem určitě lepší.

O volném dni jste na sociální sítě sdílela fotografii s knížkou. Jaká jste čtenářka?
Popravdě nejsem úplně velká čtenářka, ale když mi někdo doporučí nějakou knížku, ráda si přečtu ezoterické a nějaké vzdělávací věci. Vždy se z toho snažím něco vzít. Teď zrovna čtu jednu oddechovku, takový příběh. Když mě nějaký příběh chytne, dokážu se do knihy ponořit. Mezi zápasy je fajn trochu vypnout, nekoukat furt do mobilu a odpočinout si u knížky.

Do grandslamového čtvrtfinále jste postoupila poprvé od Wimbledonu 2021. Jak moc vás to těší i s ohledem na nedávné zdravotní trable?
Je to super v tom, že jsem stále věřila, že se mi povede dostat zpátky. A je taky skvělé, že se mi to povedlo tady na antuce v Paříži. Od začátku sezony jsem cítila, že se do toho dostávám a že se má hra postupně lepší. Celkově se na kurtu cítím líp, komfortněji a sebevědoměji. Poslední dobou mi drží i zdraví, takže se do toho můžu opřít v trénincích. Jsem teď na dobré vlně.

Roland Garros, Paříž (FRA, 49 600 000 EUR, antuka)
Osmifinále ženské dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (43.) – Elina Avanesjanová (134.) 6:4, 6:3