Investor Šura natvrdo o novém „lex ČEZ“: Vrátil se duch devadesátek, kdy se tu bez skrupulí oje*ávali malí akcionáři. Politici lžou a mlží, ale trh ví

S vládním návrhem zákona o přeměnách obchodních společností a družstev (přezdívaného „lex ČEZ 2“) vrací duch 90. let, tvrdí investor Jaroslav Šura. „Právě tehdy totiž majoritní vlastníci oje*ávali minoritní akcionáře zcela bez skrupulí, a i proto se později zavedl institut ochrany minoritních akcionářů: mimo jiné jasná pravidla o squeeze-outu pro případ, že většinový vlastník ovládá přes 90 procent akcií,“ vysvětluje Šura. Nyní chce vláda s novou legislativou umožnit rozdělení podniku jen 75 procenty hlasů přítomných akcionářů. „V zásadě by pak stačilo, aby stát přišel na valnou hromadu a vůči minoritním akcionářům si prosadí, cokoliv se mu zlíbí,“ tvrdí investor s tím, že pravidla by měla zásadní vliv nejen na ČEZ, ale i na další veřejně obchodované firmy na pražské burze.

Vláda tím paradoxně střílí do vlastních řad. „Právě tito akcionáři a burziání totiž většinou volí pravicovější část spektra, tedy i současné vládní strany. A ty nejspíš o tyto voliče v dalších volbách přijdou,“ míní Šura.

Co by lex ČEZ 2 znamenal nejen pro ČEZ samotný, ale i pro pražskou burzu? Jak a do čeho nyní Šura investuje? A sází spíš na Warrena Buffetta, nebo Cathie Wood? Poslechněte si celou epizodu.

Vláda si netroufne ČEZ zestátnit. Hodnota firmy je daleko vyšší, než ta, se kterou nyní počítá burza, říká Tykač

Zestátnit, nebo rozdělit? Vláda budoucnost ČEZu jen naznačuje, experti by nějakou „akci“ uvítali

sinfin.digital