Kaplička svaté Rodiny  v Okrouhlé získala zpět svou duši
Varhaník a restaurátor pan Miroslav Pošvář z Podlažic. FOTO: Taťan a Veselá

Kaplička svaté Rodiny v Okrouhlé získala zpět svou duši

5. 6. 2023

Okrouhlá je malá vesnička na severu Čech u Nového Boru. I když je malá prostorem, je velká obsahem. Děje se tu totiž spousta akcí, jež jsou dílem obce, dílem Spolku Okrouhláků či Jednoty Orel. A právě o radost z jedné úžasné akce bych se s vámi ráda podělila.

To se totiž nestává každý den! A týká se naší krásné kapličky svaté Rodiny, které byla vrácena její duše.

Barokní kaple svaté Rodiny v Okrouhlé
Jak už to bývá, človíček přinesl nápad a protože byla nebesa tomu nakloněná, našlo se hned několik dobrodinců, aby se věc podařila. Oč vlastně šlo? Máme v Okrouhlé hezkou kapličku sv. Rodiny  vystavěnou roku 1733.

Kaple Svaté rodiny

Na kůru odpočívalo téměř sto let nefunkční harmonium. Pan Jan Konrád, obyvatel Okrouhlé a člen Koruny české, zmínil, že je škoda, aby taková krásná věc zahálela a od nápadu nebylo daleko k uskutečnění. Oslovil restaurátora a varhaníka pana Miroslava Pošváře z Podlažic, ke kterému harmonium doputovalo.

Pan Miroslav Pošvář, taktéž člen Koruny české, s láskou sobě vlastní, rozebral celý nástroj až po jednotlivé klávesy a od podzimka do jara se jal na opravě pracovat. A co se nestalo? Harmonium zdárně opravil a dnes nám ho přijel osobně předvést v nové zvučné kráse. Na dotaz, jak je nástroj starý, odpověděl, že tipuje jeho vznik do doby před válkou.

Harmonium posvětil samotný děkan Novoborský
V sobotu 3.6.2023 se konalo vysvěcení opraveného harmonia a mše svatá v kapli sv. Rodiny v Okrouhlé, jež stojí na kopečku a shlíží na Okrouhelské. Na opravené harmonium hrál pan Pošvář, a zároveň mši doprovázel zpěvem. Slavnostní mši sloužil R. D. Pavel Morávek, děkan Novoborský. Byl to zvláštní zážitek. Ač nekřtěná, velmi jsem tento akt prožívala. A děkovala jsem „nahoru“ za chvíli klidu a souznění. Konečně se člověk zastavil a nikam nespěchal… Ponořila jsem se do přednesu pana faráře a vnímala naprostý klid a úsměv, který dokázal přenést na přítomné. A byla jsem mu za to vděčna.

Mimochodem bylo připravené i milé občerstvení a krásně nazdobený vnitřek kaple spoustou živých květin, o což se postarala paní Marta Javůrková.

Děkan a pan Pošvář

Všichni, kdo se zasloužili o opravu harmonia zaslouží poděkování
Na závěr chci vyjádřit úctu a obdiv všem, kteří se o opravu harmonia zasloužili. Nicméně vše odstartovalo nadšení a nápad pana Jana Konráda, následovala obdivuhodná trpělivost a láska k práci, varhaníka a restaurátora pana Miroslava Pošváře a koneckonců i finance, jež uvolnilo zastupitelstvo obce Okrouhlá a věnovalo je na opravu nástroje.

Možná si řeknete, proč z toho dělám takovou vědu. Proto, že harmonium by mohlo odpočívat dalších sto let, až by se ho zmocnil třeba červotoč. Proto, že harmonium nepřináší zisky, a přesto nebylo lidem lhostejné ❤. Proto, že se lidé spojili a společně dotáhli dílo do konce. Proto, že zase jednou zvítězila láska a soudržnost.

starosta, varhaník a myšlenkář

Proto všem ze srdce upřímně děkuji a přeji si, aby takových dobrých duší bylo více a více…

 

 

1. foto v článku: Kaple sv. Rodiny v Okrouhlé u Nového Boru
2. foto v článku: varhaník Miroslav Pošvář a R. D. Pavel Morávek, děkan Novoborský
3. foto v článku: Zleva starosta obce Okrouhlá Jaroslav Votýpka, Miroslav Pošvář a autor myšlenky, Jan Konrád.
Autorka fotografií: Taťana Veselá

 

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%