Poslední šance vyzkoušet si výcvik astronautů nebo se projít po Měsíci

Největší evropská výstava kosmonautiky Cosmos Discovery v Bratislavě již 2. července končí a na několik let opouští Česko i Slovensko. Poslední šance vydat se do kosmu na Incheba Expo Bratislava potrvá již jen pád týdnů. A tak jako do Brna na výstavu před lety přijelo mnoho Slováků, tak i letos do Bratislavy, která je jen hodinu cesty z Brna, přijíždějí za zážitkem Češi, kteří se chtějí projít po Měsíci nebo usednout do kokpitu raketoplánu.

Jedna z největších výstav o kosmonautice Cosmos Discovery dostane své návštěvníky na Měsíc i na Mars a zábavnou formou je provede celou historií kosmonautiky. Vysvětlí jim, jak vznikl americký program Apollo i ruský program Sojuz a ukáže i kritické okamžiky dobývání kosmu. Díky spolupráci s NASA výstava prezentuje originální exponáty, které se vrátily z kosmu, ale také kokpit raketoplánu nebo celý obytný modul orbitální stanice. Návštěvníci si na originálním gyroskopu i ve virtuální realitě vyzkouší výcvik astronautů anebo se stanou součástí mise na Měsíc.

Čas se však krátí a tako velkolepá interaktivní výstava končí již 2. července a přesouvá se do Španělska a poté na několik let opouští Evropu.

"Celá výstava je určena pro všechny věkové kategorie. Na Cosmos Discovery si přijdou na své malé děti i jejich rodiče a samozřejmě je tam také spousta technických detailů a informací, které potěší i opravdové fanoušky. Celková koncepce je taková, aby výstava bavila i vzdělávala. K tomu napomáhá zvukový průvodce, který je zdarma jako aplikace do telefonu. Je samozřejmě v několika jazycích, včetně češtiny, ale hlavně v dětské i dospělácké verzi. Děti zažijí rozhovor s kosmonautem, který jim vtipně vysvětlí zákonitosti letů do kosmu, a dospělí si užijí detaily a podrobnosti o jednotlivých misích," řekla o výstavě Květa Havelková, zástupce pořadatele JVS Group.

Výstava prezentuje zcela jedinečné originální exponáty jako je část motoru legendární rakety Saturn 5, která byla vyzdvižena ze dna oceánu, skafandry známých astronautů, první laptop na světě, který patřil k výbavě raketoplánů, kosmické lodě Apollo i Sojuz a mnoho dalších. Mezi nejzajímavější patří obrovský průchozí obytný modul orbitální stanice MIR, která návštěvníkům simuluje stav bez tíže, lunární vozidlo amerických astronautů misí Apollo, řídicí středisko v Houstonu nebo kokpit raketoplánu Columbia. Samostatná galerie je věnována Marsu a současnému vývoji, jako jsou lety společnosti SpaceX nebo návrat člověka na Měsíc. Výstavu doplňují také nádherné záběry z Houbble a James Webb teleskopu včetně vysvětlení, jak tyto dalekohledy fungují.

Výstava Cosmos je otevřená každý den od 9:00 do 20:00. Poslední vstup je v 18:00.

Více informací na www.cosmosbratislava.sk

Klíčová slova ČR-Slovensko-zábava-zajímavosti-vesmír-služby-JVS GROUP

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.