Unikátní přídavná nitrooční čočka EVO Viva přináší lepší zrak krátkozrakým s presbyopií. Poprvé byla implantována i českým pacientům

V České republice byla na Oční klinice NeoVize poprvé implantována nová unikátní nitrooční fakická čočka ICL EVO Viva, která nabízí řešení problémů se zrakem pro lidi trpící současně krátkozrakostí a presbyopií. Zákrok je reverzibilní, je tedy možné v případě potřeby čočku z oka v budoucnu vyjmout.

Schopnost oka zaostřovat začíná po 40. až 45. roce slábnout, což se projevuje neostrým viděním na blízko. Lidé, kteří navíc celoživotně trpí krátkozrakostí, jsou pak odkázáni na nutnost střídat brýle na čtení a do dálky, anebo řešit potíže multifokálními brýlemi či čočkami. Závislosti na mnohdy nepohodlném používání korekčních pomůcek se však mohou tito pacienti zbavit díky fakickým čočkám, které se přidávají do oka k čočce vlastní. Novinkou v této kategorii čoček je ICL EVO Viva od renomované švýcarské společnosti STAAR Surgical. "Tato čočka se od dosud používaných čoček liší svým umístěním a konstrukcí. U čočky EVO Viva je optika modifikována tak, aby lámala světlo takovým způsobem, že člověk vidí dobře do dálky i do blízka. Pracuje na takzvané EDOF bázi (Extended Depth of Focus), tedy prodloužené hloubce zrakové ostrosti," vysvětluje princip novinky MUDr. Jana Mikšovská, zástupkyně primářky Oční kliniky NeoVize Praha. MUDr. Mikšovská první čočku indikovala pacientce se silnou krátkozrakostí, u které se v posledních letech začala projevovat i presbyopie, lidově nazývaná "nemoc krátkých rukou". Čočka EVO Viva byla poprvé implantována v pražské klinice NeoVize v květnu 2023 a v současné době je dostupná na pobočkách sítě klinik NeoVize v Praze, Brně, Bratislavě a Popradu.

Ambulantní zákrok je rychlý a bezbolestný

Předoperační péče, samotná implantace ani pooperační rekonvalescence se prakticky neliší od použití jiných fakických čoček. Pacient stráví na operačním sále přibližně 20–30 minut, zákrok je bezbolestný a provádí se ambulantně, pouze v lokální anestezii. Již druhý den se pacienti vracejí do běžného života, jen je nutné v rámci pooperační péče pravidelně dle pokynu lékaře kapat do oka antibiotické kapky. Oproti jiným fakickým čočkám se u ICL EVO Viva liší adaptace pacienta na čočku. "Protože je zde odlišná optická část, pacient se učí s touto čočkou pracovat, aby dobře viděl na dálku i do blízka. Adaptace je individuální a trvá od 3 do 6 měsíců," dodává MUDr. Mikšovská.

Novou čočku lze v případě potřeby snadno vyjmout

Čočka ICL EVO Viva se vkládá před přirozenou oční čočku a velkou výhodou je, že ji lze v případě potřeby z oka kdykoliv bezproblémově vyjmout. K tomu může dojít například ve vyšším věku, protože po 60. roce se často objevuje šedý zákal. Riziko vzniku katarakty je stejné u pacientů s fakickou čočkou i bez ní. Onemocnění je způsobeno postupným zakalováním přirozené oční čočky. Pokud u pacienta dojde k rozvoji šedého zákalu, je možné odstranit ICL čočku a současně i šedý zákal. Oba tyto výkony se provádějí během jedné operace. Pokud nebude důvod ICL EVO Viva vyjmout, může zůstat v oku natrvalo, stejně jako ostatní fakické čočky. Kontraindikací pro aplikaci jakékoliv ICL čočky je však zelený zákal či změny na sítnici nebo na rohovce.

Ověřená kvalita

Fakické čočky ICL firmy STAAR zlepšují vidění pacientů déle než 20 let a chirurgové implantovali již více než 2 miliony ICL této společnosti, přičemž spokojenost pacientů je uváděna na úrovni 99,4 % (1) Nejnovější generace vysoce kvalitních fakických čoček EVO Viva, které se vyrábějí v USA, představuje revoluční možnost léčby, kterou může v budoucnu zvážit 1,7 miliardy lidí na celém světě trpících presbyopií. Oční klinika NeoVize aplikuje nejvíce fakických čoček STAAR v České republice. Díky této skutečnosti byla vybrána, aby se stala první klinikou v České republice, kde bude nová unikátní čočka EVO Viva implantována.

Oční kliniky NeoVize

Síť Očních klinik NeoVize pečuje o zrak svých pacientů již od roku 2008, kdy byla založena první oční klinika v Brně. O rok později se otevřela pobočka v Praze a v roce 2010 společnost expandovala na Slovensko, kde vznikla dceřiná klinika NeoVízia v Bratislavě. Později se síť rozšířila také o pobočky v Českém Těšíně a Popradě, oční ambulance v Újezdě u Brna a v Trnavě a o specializované Dětské oční centrum Kukátko v Praze. NeoVize je v současnosti největší česko-slovenskou skupinou očních pracovišť. Poskytuje široké spektrum ambulantní a chirurgické oční péče. Současně má NeoVize pro své pacienty k dispozici i síť vlastních očních optik. Patří rovněž mezi průkopníky v zavádění nových technologií. V loňském roce například jako první v České republice začala operovat za pomoci nejrychlejšího femtosekundového laseru světa VISUMAX 800. Společnost získala taktéž řadu ocenění v nejrůznějších soutěžích. Opakovaně se stala držitelem titulu Ordinace roku a v roce 2022 si NeoVize Group odnesla z vyhlášení 27. ročníku cen ČESKÝCH 100 NEJLEPŠÍCH významné ocenění v kategorii Zdraví – vzdělání – humanita. Již více než 10 let je NeoVize hrdým nositelem osvědčení kvality ISO 9001.

[1] https://www.staar.com/news/2020/staar-surgical-introduces-evo-viva-presbyopia-correcting-lens-see-young-again

Kontakt a informace pro média:

GUIDELINE DIGI & PR

Vlaďka Svobodová

HEAD OF PUBLIC RELATIONS

Vladka.svobodova@guideline.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zdraví-zrak-NeoVize

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.