Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Za šňupáním do Švýcarska? Město Bern zvažuje částečnou legalizaci kokainu, levice je pro, pravice proti

Hlavní město Švýcarska, Bern, plánuje pilotní projekt kontrolovaného prodeje kokainu. Rozhodnutí vychází z úspěšných pokusů s legálním prodejem konopí a cílem je získat lepší kontrolu nad touto nelegální drogou. Jedná se nicméně pouze o první signál, který má vyvolat diskuzi a za „lajnami“ do Švýcarska se tak zatím jezdit nebude.

Městský parlament v Bernu schválil návrh Alternativní levice na rozšíření pilotních projektů s konopím i na prodej kokainu. Přestože politici uznávají škodlivost této drogy, tak věří, že prodej pod přísným dohledem by mohl přinést lepší kontrolu a omezil negativní dopady černého trhu. Návrh narazil na odpor pravicových a středových stran, které argumentovaly, že taková rozhodnutí by měla spadat do pravomoci federální vlády, píše švýcarský web SRF.

Franziska Teuscher, ředitelka školství, sociálních věcí a sportu v Bernu, upozornila, že vláda souhlasila s pilotními projekty prodeje konopí pouze pod tlakem měst. Hlasování v Bernu je ale zaměřeno pouze na posílání signálu vládě a dalším městům, aby zvážily možnost kontrolovaného prodeje kokainu. Ze země helvetského kříže se tak ráj uživatelů této drogy jen tak rychle nestane.

Není to první případ, kdy se ve Švýcarsku o částečné legalizaci této drogy debatuje. Předchozí návrh na prodej kokainu v Bernu byl v roce 2019 zamítnut, ale nová verze s přidanými omezeními získala podporu levicové Sociálně demokratické strany a byla schválena minulý čtvrtek. Pilotní projekty prodeje konopí již probíhají v Basileji, Curychu a Lausanne. V Bernu se očekává jejich spuštění na podzim roku 2023, následované městem Biel o několik měsíců později.