České vědě hrozí kritické podfinancování

Otevřený dopis předsedovi vlády Petrovi Fialovi od vědců a vědkyň Fóra Věda žije!

Vědci a vědkyně sdružení ve spolku Fórum Věda Žije! napsali otevřený dopis, ve kterém vyzývají předsedu vlády Petra Fialu, aby nepodpořil návrh ministerstva financí na snížení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace v roce 2023.

Současný návrh ministerstva financí (MF) podle dostupných informací navrhuje snížení rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace (VaVaI) o 10%. Toto snížení v kombinaci s vysokou inflací a zvýšenými cenami energií podle Fóra Věda Žije! (FVŽ!) povede k zásadní destabilizaci výzkumného prostředí v ČR. To je také v přímém rozporu s programovými prioritami vlády, ve kterých deklaruje zvýšenou podporou vědy a výzkumu, včetně navýšení finančních prostředků. Návrh MF tak kriticky ohrožuje vládou deklarovanou ambici ČR zařadit se mezi evropskou špičku v oblasti excelence, vědy, výzkumu a inovací.

„Výzkum a inovace mají nejen svoji vlastní důležitost, ale také potenciál zvyšovat přidanou hodnotu průmyslové výroby, což by v důsledku vedlo k navýšení příjmů státního rozpočtu. K tomu ale nedojde, pokud oblast VaVaI kriticky podfinancovaná. Současný návrh MF je pro českou vědu likvidační,“ říká místopředseda Michael Komm (FVŽ!).

„Cestu plošných škrtů vyzkoušela tehdejší vláda již v roce 2008. Výsledkem bylo prohloubení ekonomické krize,“ dodává předsedkyně Michaela Trtíková Vojtková.

Ministerstvo financí počítá se snížením o 2,1 miliardy Kč z rozpočtu vysokých škol, 600 milionů z rozpočtu Akademie věd ČR a 1,2 miliardy z rozpočtu Technologické a Grantové agentury ČR.

Plné znění otevřeného dopisu najdete zde: http://www.vedazije.cz/clanek/clanek-fvz/ceske-vede-hrozi-kriticke-podfinancovani

Fórum Věda žije!, z.s. je zapsaným spolkem, který vznikl v létě 2009. Slouží především jako fórum pro veřejný prostor ve vědě. FVŽ! je otevřené pro všechny, kteří si uvědomují nezbytnost vlastního aktivního přístupu a zájmu o problematiku vědní politiky ČR. Nejde nám však jen o aktuální problémy české vědy. Zajímá nás role vzdělanosti a vědy v širším společenském kontextu a model jejich veřejného spravování. Aktivity a prohlášení občanského sdružení Fórum Věda žije! vyjadřují výlučně postoje jeho členů. Členství i činnost ve Fóru Věda žije! jsou čistě dobrovolnými, za svoji činnost nepobírají členové a členky FVŽ! žádnou finanční odměnu. http://www.vedazije.cz

ikona Otevřený dopis

Zástupci Fóra Věda žije!

Michael Komm, místopředseda, tel. 777 553 579,

Michaela Trtíková Vojtková, předsedkyně, tel. 777 068 338

Klíčová slova ČR-věda-finance-politika

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Věda, vzdělávání a školství
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.