Být konzervativní se nám na advokátním trhu zatím vyplácí, říká Vladimír Uhde z BBH

Advokátní kancelář BBH patří z hlediska tržeb do první desítky na tuzemském trhu. „Rádi se vidíme na horní palubě a myslím, že tam patříme,“ říká ve svém prvním podcastovém rozhovoru mezinárodní managing partner kanceláře Vladimír Uhde. Filozofií BBH je podle něj hledět si sám sebe a „nekoukat sousedovi do polévky“. Počítá se výsledek a tím je podle Uhdeho především spokojený klient. „Na žebříčky proto tolik nehledíme,“ dodává v nové sérii podcastu Best Lawyers.

Uhde i BBH hledí na svět kolem spíše konzervativníma očima. Inovacím se nebrání, ale věří především v organický růst generovaný referencemi a osobní zkušeností. „To se nám zatím vyplácí a nevidím moc důvodů, proč na tom něco měnit,“ vysvětluje Uhde.

Vedle mezinárodních a vnitrostátních arbitráží a bankovních financí se kancelář zaměřuje na oblasti podnikových restrukturalizací, fúze a akvizice a především oblasti corporate governance a regulatory, v nichž Uhde vidí velkou budoucnost. „Tyto oblasti už nyní považujeme za svou výkladní skříň a chceme na nich dále pracovat, prohlubovat naši expertízu a také o ní šířit povědomí na trhu,“ naznačuje, jakým směrem se BBH chce dále ubírat.

Pokud jde o „kádry“, sází kancelář spíše na vlastní zdroje a bude tomu tak i do budoucna. S angažováním přespolních seniorních sil BBH podle Uhdeho nemá příliš dobré zkušenosti. Růst zevnitř, kdy vedle zkušených právníků vyrůstají jejich motivovaní následovníci, funguje. Přesto BBH chce zapracovat i na headhuntingu. „Ze zhruba tisícovky každoročních absolventů právnických fakult je dle mého tak 20 lidí, kteří chtějí tu práci dělat opravdu na nejvyšší možné úrovni. Součástí naší strategie je pracovat na tom, abychom tyto lidi dokázali získat,“ říká Uhde.

Současný trh právních služeb v Česku považuje za vysoce konkurenční. Poptávka po specializovaných právních službách roste, ale nabídka také. Odlišit se je možné jedině vysokou kvalitou a přidanou hodnotou. Jak si takovou přidanou hodnotu představit? „Prvním krokem je, že jste vůbec schopen pochopit klientovo podnikání, dále identifikovat jeho potřeby, otevřít mu možnosti, co by mohl chtít a jakým způsobem je možné toho dosáhnout. Jako příklad mohu uvést službu Zonky, kterou kolegové sami představili klientovi, že by bylo možné jistý segment trhu obsáhnout, a pomohli to nastavit z hlediska regulace. To mi přijde jako vysoká přidaná hodnota.“

Znatelný je podle něj trend pomalého odchodu zahraničních kanceláří, jejichž místo přirozeně zaujímají kanceláře tuzemské. „Neočekávám, že by se to obrátilo, tedy že by sem přišlo velké globální jméno z právního byznysu a začalo tady měnit trh. Na to jsme málo zajímaví. Už nejsme vnímáni jako trh příležitostí,“ vysvětluje.

Větší konsolidaci na trhu navzdory nedávným fúzím neočekává. „Nemyslím, že by trendem byla touha po velikosti té kanceláře. Z mého pohledu je přiměřeným počtem na český trh padesát až sto právníků v jedné kanceláři. A řekl bych, že takových kanceláří bude přibývat,“ uzavírá partner BBH v úvodní epizodě nové řady podcastu Best Lawyers.

sinfin.digital