Prodej aut v Rusku v květnu meziročně vzrostl o 163 procent, trh se zotavuje

foto Nové automobily na odstavném parkovišti. Ilustrační foto.

Moskva - Ruský automobilový trh se dál zotavuje z loňského propadu. V květnu tam prodej aut meziročně vzrostl o 162,8 procenta na 72.171 vozů. Vyplývá to ze zprávy, které dnes zveřejnila analytická agentura Autostat. Loni v květnu ruský automobilový trh kvůli dopadům války na Ukrajině a následným protiruským sankcím výrazně klesl, prodalo se jen 27.500 aut.

Ruský automobilů průmysl byl silně závislý na investicích, vybavení a dílech ze zahraničí. Tvrdě ho zasáhly právě loňské sankce, prodej nových aut se tak loni propadl o 59 procent a mnoho zahraničních automobilek se z ruského trhu zcela stáhlo.

První místo mezi nejprodávanějšími vozy měla domácí Lada, která proti loňskému květnu zvýšila podíl na trhu o více než šest procentních bodů. Na celkovém prodeji se podílela 30 procenty. V první desítce nejprodávanějších značek podle tržního podílu je šest čínských automobilek, mimo jiné Haval, Chery a Geely. Z dalších zahraničních automobilek se v první desítce umístily ještě Kia, Hyundai a Toyota.

Čínské automobilky zaplňují vakuum po západních firmách, které z Ruska odcházejí, uvedla agentura Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 6°C

Celá předpověď