Android 14 vám prozradí, v jaké kondici je baterie vašeho telefonu

1
Android 14 vám prozradí, v jaké kondici je baterie vašeho telefonu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nové funkcionality si všiml vývojář v beta verzi Androidu 14
  • V budoucnu bude pravděpodobně zakomponována přímo do sekce nastavení, podobně jako u iOS

Velikost baterie, rychlost nabíjení, ale také její životnost, to vše hraje u moderních smartphonů důležitou roli a uvědomují si to i výrobci. U některých telefonů tak lze například limitovat maximální úroveň nabití či zpomalit jinak mnohdy extrémně rychlé/výkonné dobíjení. U zařízení s iOS pak již delší dobu najdeme i vychytávku v podobě možnosti si zkontrolovat zdraví neboli kondici baterie a zjistit, jak na tom daná baterie je. Uživatel se přitom dozví procentuální hodnotu maximální kapacity baterie, jež se vztahuje k výchozímu stavu. 100 % kapacita tak značí kondici nové baterie, méně procent pak již známky opotřebení. Dobrou zprávou je, že po dlouhém čekání se této funkce konečně dočkají i majitelé smartphonů Androidem.


Zajímavé novinky si konkrétně všiml vývojář Mishaal Rahman u nedávno zakoupeného Pixelu 7 Pro, na kterém spustil nejnovější beta verzi Androidu 14. V rámci používání zaznamenal nové API (rozhraní pro programování aplikací) pro BatteryManager, které lze využít pro stanovení počtu nabíjecích cyklů, tedy i zdraví baterie. Následně netrvalo dlouho a jiný vývojář s přezdívkou narektor vyvinul miniaplikaci volně dostupnou ke stažení na GitLab, která přesně toto umožňuje.

Dodejme, že ukazatel této aplikace nemusí být 100% přesný, přesto nabídne alespoň základní přehled o tom, jak je baterie opotřebená. V budoucnu navíc evidentně Google sám představí tento nástroj v klasické podobě, tedy zřejmě zakomponovaný přímo do sekce nastavení, obdobně u iPhonů. Do komentářů nám můžete napsat, zda tuto funkci u smartphonů s Androidem uvítáte.