Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Manželství pro nikoho. Vláda zrušila manželství úplně, protože manželství pro všechny budilo moc vášní

Tak dlouho se v parlamentu i ve veřejném prostoru řešilo manželství pro všechny, až nakonec vláda usoudila, že bude lepší celé manželství zrušit a nahradit jej celoplošným registrovaným partnerstvím pro všechny.

„Až zbytečně dlouho jsme se zabývali něčím, co mělo být naprosto bezproblémové, ale nebylo. Část společnosti se bláhově domnívala, že to, jestli si muž vezme muže nebo žena ženu, je věcí těchto dvou lidí a nikoho jiného.

Bohužel tomu tak nebylo. Nemalá část společnosti se rozhodla, že si nepřeje sňatky stejnopohlavních párů, ač se jí to absolutně netýká a nikterak ji to neomezuje. Prostě se tak lidé rozhodli. Rozhodli o něčem, s čím nemají nic společného, v neprospěch těch, kterých se to týkalo. Ale tak už to v naší společnosti je. Lidé často mluví do něčeho, o čem nemají ponětí, ale jsou skálopevně přesvědčeni, že pravda je na jejich straně.

Ani po letech se nepodařilo názory na stejnopohlavní manželství sjednotit. Nejen ve společnosti, ale ani v parlamentu. Dokonce ani ve vládě. 

Když jsme ve vládě hovořili o zákoně o manželství pro všechny, poslanci z KDU-ČSL se začali křižovat a pan Jurečka se demonstrativně ukřižoval na svém traktoru a celý zbrocený krví vykřikoval, že je spasitel, který trpí za naše hříchy, neboť smilnění mezi dvěma muži je hřích proti Hospodinovi nebo něco podobného. Už si to přesně nepamatuju, protože jsem si to natáčel na telefon a jen těžko zadržoval smích. Nakonec jsme pana Jurečku nechali z traktoru sundat a rozhodli se, že ani po letech se manželství pro všechny nevyřeší. Holt se nedá nic dělat. Pokud nemůže být manželství pro všechny, nebude prostě a jednoduše pro nikoho,“ oznámil premiér Fiala na mimořádné tiskové konferenci, na které představil novelu zákona o manželství, která celé manželství ruší a nahrazuje registrovaným partnerstvím.

„Nyní se tak nemohou vzít nejen homosexuální páry, ale ani heterosexuální. Novela pamatuje rovněž na nové sexuální orientace a nová pohlaví, takže je v ní výslovně napsáno, že člověk si nemůže vzít člověka včetně sebe samotného,“ upřesnil Fiala.

Dosud platné manželské svazky budou bezplatně převedeny na registrované partnerství. Manželé mají čas do konce srpna nahlásit se na úřadech, pročež budou nejpozději do konce roku oficiálně uznáni jako registrovaní partneři.

Manželé mají rovněž povinnost odevzdat na úřad svatební album se svatebními fotkami, které bude předěláno na registrované album s registrovanými fotkami. Svatby totiž ke konci kalendářního roku přestanou existovat, a to i zpětně.

Obřady registrovaného partnerství budou vykonávány podle potřeb obou partnerů, takže i nadále mohou být veliké svatební hostiny a veselí, nicméně již se nebudou nazývat svatební hostiny, ale registrované hostiny. Svatebčané budou nově registráčci a ženich s nevěstou budou registrátor a registrátorka.

Bohužel, odpadá možnost registrovaného partnerství v kostele, protože církev se obecně k registrovanému partnerství staví odmítavě. Není však vyloučeno, že některé farnosti některým žádostem vyhoví.

Konečně tak jednou pro vždy odpadne nekonečná celospolečenská diskuse o manželství pro všechny a bude zase dobře.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je bizarní televizní debata premiéra Petra Fialy s Andrejem Babišem.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>