Od deníku vděčnosti po stylové kontakty, iOS 17 přináší štědrou nadílku funkcí

3
Od deníku vděčnosti po stylové kontakty, iOS 17 přináší štědrou nadílku funkcí
Fotografie: Apple
  • Upraveny byly kontakty, které lze nově mnohem lépe stylizovat
  • Funkce Check-in má za úkol zajistit bezpečnost rodiny i přátel
  • Nově není potřeba vyslovit „Hey Siri“, ale pouze „Siri“

Apple dnes během WWDC 2023 představil kromě nových Maců rovněž dlouho očekávaný operační systém iOS 17. Jaké novinky přináší?

Stylovější kontakty i přepis hovorů

Hned na začátek jsme se dozvěděli, že Apple věnoval pozornost úpravě kontaktů. Nově je tak možné jednotlivé kontakty stylizovat pomocí fotografie přes celý displej, Memoji, ale také uživatelem navoleného fontu. Každý kontakt tak může být designovým unikátem, který jej pomůže odlišit od ostatních.

S kontakty, respektive voláním, se pojí rovněž živý přepis hovorů z neznámých čísel. Ve chvílích, kdy si nebude jistí, zda chcete na hovor z neznámého čísla zareagovat, si můžete nejprve přečíst živý přepis hovoru, který spadne do hlasové schránky. Pochopitelně v tuto chvíli zůstává otázkou, jestli bude tato funkce dostupná i v ČR. Veškeré přepisy jsou pak ukládány lokálně přímo v zařízení pro co nejvyšší úroveň bezpečnosti. V aplikaci Facetime je nově možné zanechat zprávu, kterou si dotyční přehrají později.

Vylepšena byla rovněž aplikace zpráv, kde lze nově rychleji a přesněji vyhledávat, a to i pomocí postupně přidávaných termínů. Hlasovou zprávu si lze rovněž nechat nejprve přepsat na text v případě, že si ji momentálně nemůžete poslechnout.

Funkce Check-in

Jako velmi praktická se jeví funkce Check-in, pomocí níž mohou vaši přátelé či rodina obdržet notifikaci o tom, že jste například v pořádku dorazili domů nebo se dostavili do stanovené destinace. Pokud se tak nestane, budou na to upozorněni a zároveň jim může být nasdílena informace o stavu baterie, signálu či lokaci. I v tomto případě platí, že veškeré informace podléhají end-to-end šifrování.

Mezi méně významná vylepšení se bezpochyby řadí možnost vytvářet nejrůznější nálepky (například z pořízených fotografií), kterými lze následně reagovat na přijaté zprávy.

Klávesnice v iOS má být nově chytřejší a přesnější.

Vylepšen byl rovněž AirDrop pro rychlé sdílení obsahu. Například při sdílení telefonního čísla lze využít tzv. NameDrop, tedy přiblížení dvou telefonů k sobě, čímž se telefonní čísla nasdílí. Stejným způsobem lze sdílet například i obrázky, videa a další obsah, a to i mezi iPhonem a Apple Watch. Přiblížením lze spustit i sdílenou aktivitu, například SharePlay pro přehrávání stejné hudby na dvojici zařízení.

Změny se dočkala také v iOS integrovaná klávesnice, která přichází s vylepšenou funkcí automatického opravování a našeptávání. Nově má být mnohem přesnější a chytřejší, minimalizovat překlepy a lépe chápat psaný text.

Další inovace iOS 17

Mezi dalšími novinkami uvedenými s iOS 17 najdeme Journal či Standby. První funkce je iterací tzv. deníku vděčnosti, kdy telefon uživateli automaticky připomíná fotografie, místa či nové kontakty, s nimiž se v daném období seznámil. Tato aplikace se objeví na telefonech později během letošního roku.

iOS 17

Standby je pak funkce, která umožní používat iPhone jako chytré hodiny či asistenta. Telefon stačí umístit na stojánek a s horizontálně orientovaným displejem může zobrazovat hodiny, kalendář, hudební přehrávač a další.

Mezi dalšími novinkami pak najdeme možnost namísto „Hey Siri“ vyslovit pouze povel „Siri“ či si v mapách uložit vybranou část offline.