macOS Sonoma nepřináší revoluci, ale spoustu šikovných vylepšení

macOS Sonoma nepřináší revoluci, ale spoustu šikovných vylepšení
Fotografie: Apple
  • Vylepšena je práce s widgety
  • Systém myslí více na hráče
  • Další vylepšení se týká videokonferencí nebo schopností Safari

Na WWDC nesmělo samozřejmě chybět ani představení nové verze operačního systému macOS. Tentokrát dostal název Sonoma.

macOS Sonoma

Jednou z jeho novinek jsou widgety, respektive práce s nimi. Ty se nově neskrývají jen v notifikačním centru, ale můžete si je umístit také na libovolné místo na plochu. I zde jsou widgety interaktivní a inteligentně se skrývají, aby nerušily vaši další práci. Snadnější je také výběr a hledání nových widgetů.

macOS Sonoma

Další novinka se týká hraní a jmenuje se Game mode. Podobně jako ve Windows se zde operační systém postará, aby měla spuštěná hra vyšší prioritu a běžela hladce. Další novinky jsou určeny hlavně pro tvůrce, pro které by mělo být snadnější dostat své tituly na macOS. Při této příležitosti také legendární Hideo Kojima ohlásil, že jeho Death Stranding Director’s Cut se už brzy podívá na obrazovky Maců.

Apple také stále pracuje na vylepšení videokonferencí, které se v mnoha firmách staly standardem i po odeznění pandemie a souvisejících opatření. Nová je funkce Presenter Overlay, která dokáže vkusně a inteligentně kombinovat to, co chcete ukázat, a váš záběr z kamery. Můžete si také vybrat, jakou velikost má zabírat váš obličej. Další účastníci pak dostávají nejrůznější efekty, s nimiž mohou komentovat průběh konference. Lze je spouštět i gesty. Pokud například ukážete na kameru dva vztyčené palce, spustí se ohňostroj.

macOS Sonoma

Nezapomnělo se ani na webový prohlížeč Safari. Ten soustavně posiluje bezpečnost. To konkrétně znamená uzamknutí okna s citlivým obsahem a zamezení funkcí nejrůznějších „trackerů“ pro sledování. Inovovaný je správce hesel, která lze například sdílet. A aby se vám nepletl osobní a pracovní, popřípadě školní život, můžete si vytvořit různé profily, které pak fungují jako separátní prohlížeče.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze