Schodek státního rozpočtu láme rekordy. Je na čase definitivně sundat růžové brýle

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Další ze série nechtěných a nežádoucích rekordů spatřil světlo světa, a to bohužel v pokladně vlády České republiky. Státní rozpočet se v květnu propadl do deficitu 271 miliard korun, což je jen o pár „drobných“ méně než celková povolená sekera 295 miliard, která je formálně platná na základě zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Nejde přitom o kosmetickou lapálii, nýbrž o otázku ekonomického bytí a nebytí.

Nepohybujeme se v relacích jednotek či desítek miliard, jež by nestály za řeč, nýbrž bezradně bloudíme v království stamiliardových rozpočtových seker v situaci, kdy zadlužení začíná být (zejména kvůli trendu posledních 3 let) ke dnu tlačícím závažím. 

Může si Andrej Babiš říkat, co chce, třeba že Fialova vláda jen planě straší kolapsem veřejných financí. Ale toto strašidlo zde – černé na bílém – existuje a vidí jej každý, kdo jej vidět chce. Reálně hrozí, že nastane to, před čím už dlouhodobě mnozí varují, tj. že se vývoj veřejných financí může zvrtnout do fatálního, neřešitelného stádia. 

„Tupě“ aritmeticky spočteno: kdyby stejným tempem jako dosud pokračovalo zhoršování deficitu i v dalších měsících, pak se Česko na konci roku propadne do deficitu 650 miliard korun, což by přesahovalo meze myslitelného. Dosud největší schodek ve státním rozpočtu vyprodukovala Babišova vláda za rok 2021, a to ve výši 419,7 miliard.

Jak bylo naznačeno, k dosažení zákonem schváleného maxima celoročního deficitu státního rozpočtu (295 mld. Kč) už dnes zbývá jen necelých 24 miliard. Limity povoleného zadlužení byly vyčerpány po pouhých 5 měsících roku. Je nutné definitivně uznat, že pravdu měli všichni kritici, kteří varovali před nereálností vládního rozpočtu na rok 2023 tak, jak byl loni sestaven a schválen. Přesto je férové připomenout, že Fialova vláda krokem do Strakovy akademie nastoupila do vrchovatě naloženého nákladního vlaku plného dluhů, finančních a mzdových závazků, slibů a sociálních návyků, který navršila a rozjela z prudkého kopce její babišovská předchůdkyně. A tento vlak nemá nainstalovány kvalitní brzdy. 

sinfin.digital