Apple představil nové Macy, systémy a hlavně revoluční brýle, které jdou ovládat očima

Máme za sebou dost možná nejen událost roku. Apple na úvodní Keynote WWDC23, tedy události k zahájení své celosvětové vývojářské konference, představil nejen nový počítačový hardware a jejich kompletní softwarovou podporu, ale došlo i na hodně spekulovaný headset pro mixovanou realitu. A je pravda, že nic podobného jsme dosud neviděli.

Událost samozřejmě uvedl CEO společnosti Tim Cook uprostřed Apple Parku. Začátek měl poměrně rychlý spád, kdy přišly na řadu nejdříve počítače Mac, následované operačními systémy a konec patřil ještě jedné věci. Tim Cook ji uvedl bájnými slovy, kterými byl uveden i první iPhone z ústa Steva Jobse: „One more thing“. Lákal na to hned z úvodu, kdy řekl, že má pro nás nachystané něco, co umí jen Apple.

15“ MacBook Air potěší cenou

John Ternus začal Macem a jistým sumářem produktů v souvislosti s operačním systémem, přičemž následovalo představení 15“ MacBooku Air. Dle slov Applu je to nejtenčí 15“ laptop, který ale moc invence nepřináší, i když je údajně o 40 % tenčí než běžná PC konkurence. Je to vlastně starý známý M2 MacBook Air, jen tak nějak větší, protože displej je přesně 15,3“. I zde je stávající M2 čip. Baterie pak vydrží osmnáct hodin a přestože se čekalo spíše hodin dvacet, i tak jde o úctyhodné číslo.

Velkým překvapením je ale cena. U ní se totiž předpokládalo, že ji společnost pěkně „osolí“. Nestalo se a z počítače je vlastně docela dostupný stroj. Varianta s 256GB SSD diskem totiž startuje na ceně 37 990 korun, což je ta, která dosud patřila loňskému 13“ modelu. Ten zlevnil a Apple za něho chce 31 990 korun. V nabídce zůstává i M1 MacBook Air za cenu 29 990 korun. Ta už ale s ohledem na konkurenci z vlastní stáje nedává příliš smysl. Předprodej novinky už běží, doručovat se začne od 13. června.

Mac Studio a Mac Pro s čipem M2 Ultra

Následovalo uvedení čipu M2 Ultra, který se vlastně skládá z dvou čipů M2 Max, které již známe z lednových MacBooků Pro. Oproti němu má o 20 % rychlejší CPU, o 30 % rychlejší GPU, můžete jej osadit až 192 GB jednotné paměti RAM. Přítomno je 24 jader CPU a až 76 jader GPU. Co na tom, že je vyráběný pořád jen 5nm technologií, když je to i tak to nejvýkonnější, co Apple kdy udělal.

Apple jej integroval hned do dvou počítačů. Tím prvním je 2. generace počítače Mac Studio, tím druhým Mac Pro, od kterého se spíše čekalo, že vyklidí pole. Jednotlivé generace jak Studia, tak Macu Pro vlastně od předešlých generací pouhým pohledem nerozlišíte. Šasi zůstalo stejné, to hlavní se děje uvnitř.

Nové Studio startuje na 59 990 korunách, to však s čipem M2 Max. Verze M2 Ultra začíná na ceně 119 990 korun. To Mac Pro dokazuje, že je ještě vyšší liga. Za jeho základní konfiguraci si Apple účtuje 199 990 korun, za tu nejvyšší zaplatíte přes 330 tisíc korun. Zvlášť Apple ve svém Online Storu prodává i SSD disky, které si můžete v případě potřeby přikoupit. Protože je v základu jen 1TB SSD disk, nabízí ještě 2, 4 a 8TB varianty. I zde jedou předprodeje s termínem doručení k 13. červnu.

iOS 17 nezvládnou iPhony 8 a iPhone X

Kompatibilní iPhony se mohou těšit na poměrně zajímavou dávku novinek, vypadnou z nich ale iPhony 8 a první bezrámečkový iPhone X. Cokoli novějšího tedy iOS 17 rozjede. Jedná se například o vylepšené Hovory s hezčími profilovými fotografiemi kontaktů, které si budete moci sami definovat. V souvislosti s hovory přibude i Voicemail, tedy možnost hlasových přepisů telefonních hovorů, což Apple oznámil už v květnu.

Zprávy by měly lépe pracovat s vyhledáváním a sdílením polohy – to dokonce za podpory platformy Najít. Zbytek je především o samolepkách, jejichž používání je nyní intuitivnější. Snadno je nalepíte třeba na příchozí fotografii a tak dál. NameDrop je pak funkce snadného sdílení kontaktů.

Přibyla velice očekávaná aplikace Journal k psaní deníku, avšak v souvislosti s celým ekosystémem služeb a možností platformy. Přidáte fotky, kontakty, místa atd. Režim StandBy je vlastně takový digitální budík zobrazující velký čas v několika stylech, včetně fotek. Umí i widgety nebo ovládání chytré domácnosti. S rozhraním pracuje i Siri (kterou nově vyvoláte jen příkazem „Siri“, nikoli stávajícím „Hey Siri“). V noci nabízí i rozhraní pro klidný spánek, aby zbytečně nesvítil.

Operační systém iPadOS 17 téměř ve všem kopíruje novinky iOS 17, ale samozřejmě je uzpůsobuje větším displejům. Přibyly tapety na zamčenou obrazovku, widety, živé aktivity. Tablety Applu už mají i aplikaci Zdraví, po které uživatelé dlouho volali. Níže najdete kompatibilní modely:

  • iPad mini (5. generace a novější)
  • iPad (6. generace a novější)
  • iPad Air (3. generace a novější)
  • iPad Pro (vyjma 12,9" modelu 1. generace)

Záznam z konference si můžete pustit zde: 

sinfin.digital