České střechy Nebesys se staly nejkreativnějším startupem světa

Globální finále prestižní soutěže Creative Business Cup proběhlo 5. června 2023 v dánské Kodani. Inovativní startupy z celého světa soutěžily o podporu a investice pro své podnikatelské projekty. Celosvětovým šampionem Creative Business Cup 2023 se stal český startup Nebesys, který v březnu letošního roku vyhrál národní kolo pořádané agenturou CzechInvest.

„Pro nás všechny je to skvělá zpráva, že se u nás rodí takto zajímavá, kreativní a inovativní řešení. Vítězství v soutěži přinese startupu neocenitelnou podporu, která mu pomůže v růstu a expanzi na nové trhy a doufám, že se stane zároveň vzorem pro ostatní startupy, aby se přihlásily do dalších ročníků,” uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest. A zároveň dodává: „Kreativní startupy představují jednu z klíčových oblastí, které v CzechInvestu dlouhodobě podporujeme i v rámci projektu Technologická inkubace, kde se kreativní startupy mohou aktuálně hlásit do otevřené výzvy.“

Do finálové desítky se startup Nebesys probojoval vedle dalších finalistů, kteří se zaměřovali se svými produkty například na udržitelné textilní materiály či různé digitální platformy. Porotu pak během finálového pitchdecku v podání zástupců startupu Nebesys zaujala nejvíce unikátnost a propracovanost celého řešení. To je nakonec vyneslo i na stupínek vítězů. Kromě samotného renomé díky vítězství v soutěži obdrží také balíček podnikatelských služeb, programů a mentoringu a také přístup k finančním zdrojům poskytovaným partnery, investory a odbornými mentory. Vítězovi se dostane také vstupu do exkluzivního programu Creative Business Investors, který mu umožní navázat kontakty s investory a potenciálními partnery po celý následující rok.

„Je nám obrovskou ctí, že jsme mohli reprezentovat Českou republiku jako zemi plnou skvělých nápadů. Naše vítězství je výsledkem úžasné spolupráce celého Nebesys týmu. Věřím, že na konci roku budeme mít desítky dalších krásných realizací a zlepšíme tím život mnoha lidem," říká Zuzana Ambrožová, kreativní ředitelka startupu Nebesys.

Nebesys je inovativní projekt, který přináší jedinečnou možnost otevřít interiéry k nebesům a nabízí úchvatné výhledy na městskou i přírodní krajinu. Tento startup využívá přirozeného difúzního světla, tzv. oblohový jas, který nejenže zabraňuje přehřívání a vzniku tepelných ostrovů, ale také chladí prostřednictvím vody a zachytává déšť. Střechy Nebesys by měly být v budoucnu plně energeticky soběstačné. Do globálního finále Creative Business Cup se probojovaly po vítězství v českém kole soutěže, které se konalo v Ústí nad Labem.

“Finálová desítka byla letos opravdu nabitá skvělými projekty a jsem velmi ráda, že vyhrál právě český startup. Obstát v konkurenci a před porotou hodnotící nejen kreativní řešení produktu nebo služby, ale především samotný potenciál, bylo opravdu těžké, ale Nebesys to zvládl a zaslouženě se stal nejkreativnějším startupem světa,” říká Alena Hájková, ambasadorka letošního ročníku a zároveň ředitelka Odboru regionálních kanceláří agentury CzechInvest.

Soutěž Creative Business Cup je určena pro startupy z kreativních odvětví, jako je například design, elektronika, software, počítačové hry, 3D tiskárny, móda, architektura, reklama, film, fotografie, gastronomie, volnočasové aktivity, hračky, hudba nebo audiovize. Porota hodnotí nejen kreativní řešení produktu či služby, ale také potenciál obstát v mezinárodní konkurenci a stát se globálně úspěšnou firmou. Účast v globálním finále je sama o sobě oceněním a představuje velký úspěch. Na první příčku dosáhlo Česko díky startupu Nebesys poprvé.

Klíčová slova ČR-hospodářství-stavby-trh-startupy-CzechInvest

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Obchod, marketing
Stavebnictví, bydlení a reality

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.