Martin s rozštěpem páteře je mistrem republiky. Soutěžit v zahraničí ale nemůže, žádá o pomoc

Martin Slabý odjakživa miluje sport, kvůli vzácné vrozené vadě se mu však léta nemohl věnovat. Až díky své přítelkyni se dostal k atletice handicapovaných. Má za sebou několik sezón, během nichž dosáhl řady úspěchů. Nyní dostal možnost závodit i v zahraničí. Tato životní šance však vyžaduje velké finanční náklady, které Martin není schopen uhradit. S prosbou o pomoc se proto obrací na veřejnost.

Martin se narodil s rozštěpem páteře. Díky včasné operaci a dalším chirurgickým zákrokům se lékařům podařilo docílit toho, že nemusí být upoután na invalidní vozík jako většina lidí s touto diagnózou. „Přesto, ačkoliv mám sport velice rád, jsem takřka celý život nemohl aktivně sportovat. Až donedávna, kdy jsem se díky přítelkyni, taktéž s handicapem, dostal k atletice handicapovaných,“ vylíčil Martin ve svém příběhu na webu Znesnáze21.

Ačkoliv má za sebou teprve několik sezón, dosáhl již nemalých úspěchů na domácí půdě – včetně titulů mistra republiky. „Díky tomu se mi před časem otevřela možnost reprezentovat Českou republiku na závodech v zahraničí,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začalo to otékáním kloubů. Teď Renata bojuje s nemocí, kvůli níž vás tělo přestane poslouchat

Sport mu pomáhá i po zdravotní stránce. „Nyní se mi navíc naskýtá možnost dalšího posunu v kariéře v podobě soustředění a závodů na mezinárodní úrovni. Bohužel však účast s sebou nese poměrně velké účastnické náklady, které je navíc potřeba uhradit i za asistenta, bez kterého se neobejdu. Pomáhá mi ve věcech denní potřeby i v přípravě na závody,“ napsal nadějný sportovec. Celkové náklady na osobu se předběžně odhadují na částku 70 tisíc korun.

O krok blíže k vytouženému cíli

„Můj kmenový klub, tedy Sportovní club Jedličkova ústavu, mi bohužel nemůže z důvodu špatné finanční situace ve sportu handicapovaných náklady zaplatit a pro mě samotného je částka nedosažitelná,“ přiznal Martin.

Proto se rozhodl obrátit na veřejnost a založit sbírku, která by mu pomohla splnit jeho sen. „Budu vděčný za jakýkoliv finanční příspěvek, který by mě přiblížil k vytouženému cíli,“ dodal.

Pokud i vy chcete Martinovi pomoci, můžete tak učinit zde.

Tagy: