Video placeholde
Následky zničení Kachovské přehrady na Ukrajině (6.6.2023)
Následky zničení Kachovské přehrady na Ukrajině (6.6.2023)
Následky zničení Kachovské přehrady na Ukrajině (6.6.2023)
Následky zničení Kachovské přehrady na Ukrajině (6.6.2023)
Následky zničení Kachovské přehrady na Ukrajině (6.6.2023)
20
Fotogalerie

Po zničení Kachovské přehrady se Ukrajinci i Rusové navzájem obviňují z terorismu

Na jihu Ukrajiny, který zčásti okupují ruské jednotky, byla v noci na dnešek zničena hráz obří Kachovské přehrady. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev i Moskva. Protrženou hrází vytéká voda, která zaplavuje rozsáhlé území podél dolního toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel, před povodní varovala také ruská okupační správa. Pokles hladiny přehrady podle dosavadních zpráv bezprostředně neohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá tuto vodu k chlazení.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká Orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové.

Ukrajinská armáda dnes brzy ráno uvedla, že ruské jednotky vyhodily Kachovskou přehradu do povětří. Společnost Ukrhidroenerho sdělila, že byla zcela zničena vodní elektrárna, kterou již nepůjde opravit. Výbuch podle ní nastal přímo ve strojovně. Podle ukrajinské vojenské rozvědky ruské síly přehradu odpálily "v panice", čímž tajná služba patrně narážela na možnost brzkého zahájení ukrajinské protiofenzivy. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak s odvoláním na předběžné informace tajných služeb uvedl, že Kachovskou přehradu dnes před třetí hodinou ranní vyhodila do povětří nejspíše ruská 205. motostřelecká brigáda.

Ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na Moskvou dosazeného starostu Nové Kachovky Vladimira Leonťjeva uvedla, že přehrada je skutečně zničená a že za útokem stálo ukrajinské ostřelování a "teroristický útok". Později agentura s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Podle zdrojů agentury hráz dále kolabuje.

Ve válečných podmínkách nelze tvrzení znepřátelených stran ihned ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel a ráno uvedly, že kritické úrovně má voda dosáhnout během pěti hodin. Záplavová vlna postupně dorazila do Chersonu a podle šéfa městské správy Romana Mročka může hladina stoupnout až o pět metrů. Server CNN s odvoláním ukrajinské úřady před polednem napsal, že z Chersonu bylo evakuováno přes 700 lidí.

V kritické oblasti na západním břehu Dněpru se podle šéfa chersonské regionální vojenské správy Oleksandra Prokudina nacházelo asi 16.000 obyvatel, do bezpečí jsou přepravováni autobusy, kolem poledne měl být z Chersonu vypraven evakuační vlak. Obyvatelé byli zároveň vyzváni, aby se v co největší míře zásobili vodou.

Správa okupované části Chersonské oblasti sdělila, že riziko záplav se týká 14 obcí s celkem 22.000 obyvateli. Podle Moskvou dosazeného starosty Nové Kachovky Leonťjeva je město pod vodou. Zatopeno bylo asi 600 domů, odpoledne ve městě podle jeho rozkazu začíná platit nouzový stav. Dříve Leonťjev uvedl, že problémy mohou nastat i na okupovaném ukrajinském poloostrovu Krym, který zásobuje voda z nádrže. Evakuace podle místní ruské okupační správy začala v řadě menších obcí po proudu Dněpru od Nové Kachovky, přednost podle ní mají obyvatelé Dniprjan a Korsunky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal kvůli protržení Kachovské přehrady mimořádné jednání bezpečnostní rady. "Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území," uvedl Zelenskyj na twitteru a připojil video poškozené přehrady. Později dodal, že ani vodou, ani raketami Rusové Ukrajinu nezastaví.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve vyjádření pro ČTK uvedl, že útok na přehradu nad obydlenými oblastmi je srovnatelný s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. Schválil také vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové útok ukazuje, že ruský režim je teroristický.

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin, Rusové podle něj budou pohnáni k odpovědnosti. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že se jedná o "nehorázný čin", který opět ukazuje brutalitu ruské války. Německý kancléř Olaf Scholz považuje zničení Kachovské přehrady za "nový rozměr bojů". Odpovídá to ale podle něj způsobu, jakým ruský prezident Vladimir Putin válku proti Kyjevu vede. Podle šéfa britské diplomacie Jamese Cleverlyho je příliš brzy na to, aby se situace kolem přehrady dala smysluplně vyhodnotit. Míní však, že zničení přehrady je důsledek ruské invaze.

O možném zničení Kachovské přehrady se spekulovalo už delší dobu. Zelenskyj loni v říjnu řekl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení nedalekého města Cherson i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že takový útok plánuje Kyjev.

Voda z přehrady je mimo jiné používaná v chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě. Ukrajinská vojenská správa Záporožské oblasti v únoru uvedla, že pokud bude nadále klesat hladina přehrady, bude chlazení Záporožské jaderné elektrárny ohroženo.

Ukrajinská státní společnost Enerhoatom uvedla, že zničení přehrady ruskými silami záporožskou elektrárnu ohrožuje, situace je tam však pod kontrolou. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom uvedla, že Záporožská jaderná elektrárna ohrožena není. Bezprostřední nebezpečí nehrozí ani podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a stejně situaci hodnotí předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Podle ní jsou reaktory elektrárny odstaveny a chlazení je zajištěno ze speciální nádrže.