Probuzený Vrba se už zase může smát. Zlínu zachránil ligu, sobě miliony. Zaslouží si je?

Probuzený Vrba se už zase může smát. Zlínu zachránil ligu, sobě miliony. Zaslouží si je?
GLOSA

Dlouho byl polomrtvý, pak se zdálo, že ho odpojili od přístrojů. Nakonec však zase ožil, spolu s ním i celý Zlín. Trenér Pavel Vrba obstál v těžké misi. Vrávoral jak akrobat na provaze, nakonec ale došel až do cíle. Zachránil svůj tým v nejvyšší soutěži, jako odměnu shrábl novou smlouvu i bonus ve výši dvou milionů korun. I on sám ale ví, že do ideálu měla jarní cesta daleko.

Byl zvyklý bojovat o tituly a Ligu mistrů, koučovat ty nejlepší. Jeho poslední dvě angažmá dopadla však fiaskem. Neprobudil pražskou Spartu, pak vyhořel v Baníku Ostrava. V klubu, který na něj dlouho čekal, jenž v něm viděl trenéra na dlouhé časy.

Tenhle výhled zkušeného lodivoda ale uchlácholil. Tropil chyby, slezská pýcha pod ním nevzkvétala. Z jedenácti kol vytěžil stejný počet bodů, navíc i hra zůstávala za očekáváním. Vytoužená spolupráce se tak smrskla jen na pár měsíců, po kterých byl slavný kouč z Baníku nedůstojně odejit.

Všechny překvapilo, když v zimě přijal nabídku ze Zlína. Ten se v tu chvíli nacházel na předposledním místě tabulky, měl pouhé dva body náskok na šestnáctou příčku. Tam záhy po výkopu jara také skončil, strávil na ní drtivou část druhé části sezony. Když tři kola před koncem nadstavby ztrácel na barážové pozice čtyři body, zdála se být situace nanejvýš kritická.

Pak však vrátila Zlín do hry hrůzostrašná chyba pardubického gólmana Florina Nity, což na tým z Moravy zapůsobilo jako živá voda. Po výhře 2:1 dokázal stejným výsledkem zvítězit i nad Baníkem, na závěr nadstavby uhrál klíčovou remízu 0:0 v Brně. Tím přenechal poslední místo Zbrojovce a sám vyzval v baráži partu z Vyškova, kterou setnul na jeden vstřelený gól (1:0, 0:0).

Co na tom, že koukat se na to moc nedalo, že Vrba měl na závěr ligy víc štěstí než rozumu. A že nebýt odevzdaných Brňanů, i tahle jeho mise by zůstala bez úspěchu. Už teď se na to nikdo neptá a ptát ani nebude. Přesně o to jde. Záchranou Zlína navíc Vrba spasil i sám sebe, dokázal, že má stále co nabídnout. A není toho zrovna málo.

S dvěma miliony coby bonus na kontě teď stráví zaslouženou dovolenou, dvakrát klidnou ji mít ale nebude. Dobře totiž ví, že zlínský mančaft potřebuje posílit. A to dost výrazně.

Ne náhodou disponoval Vrba nejstarším kádrem v lize, hráči jako Libor Kozák či Václav Procházka se už lepšit nebudou. Je třeba místo nich přivést novou krev, mančaft celkově okysličit. O mladší dravce, jako jsou třeba šikulové černé pleti z Vyškova. Vrba by o ně zájem měl. Dá se očekávat, že alespoň jednoho z nich dostane.

Je dobře, že kádr bude přestavovat právě on. Samozřejmě v souladu s generálním manažerem Zdeňkem Grygerou. Když to vezmou za správný konec, čekají Zlín klidné časy. Minimálně klidnější než letos na jaře.

Prodávat se bude do zahraničí, avizuje šéf Vyškova. Co bude teď pro moravský klub úkolem číslo jedna?