Sotva se držíme na stromech. Po výbuchu přehrady se topí i Rusové, má ukazovat nahrávka

Na sociálních sítích se šíří neověřený útržek rozhovoru ruských vojáků, kteří do vysílačky křičí, že se z posledních sil drží na stromech, a žádají, aby je zachránili. Podle ukrajinského blogera, jenž odposlech zveřejnil, jde o další důkaz toho, že s tak devastačními následky výbuchu Kachovské přehrady zřejmě nepočítali ani sami Rusové. Jinak to vidí vojenský pozorovatel Oleksandr Kovalenko. Podle něj okupanti zaútočili na přehradu záměrně. Nové úspěchy na bojišti jim to ale zřejmě nepřinese.

Útok na Kachovskou přehradu zasáhl také ruské okupační jednotky, které sídlily v zatopených oblastech. „Sedíme na stromech a sotva se držíme,“ křičí do vysílačky údajný ruský voják a zároveň žádá, aby byla podniknuta záchranná opatření. Odposlech rozhovoru zveřejnil na svém profilu na Telegramu ukrajinský bloger vystupující pod jménem Nikolajevskij Vaněk. Podle něj jde o důkaz toho, že rozsah podminování přehrady byl neplánovaný. Zvukový záznam nelze nezávisle ověřit.

Podle Kovalenka však okupanti zaútočili na vodní elektrárnu s jasným cílem. „Útok na Kachovskou přehradu lze nazvat teroristickým činem, dalším projevem genocidy, ekologickou katastrofou. Hlavní ale je, že ukazuje míru strachu, kterou Rusové pociťují. Jsou tak vyděšení a bojí se, že ukrajinské síly překročí řeku Dněpr, že se rozhodli vyhodit přehradu do povětří,“ řekl ukrajinský expert podle agentury Unian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako zbraň hromadného ničení. Útok na přehradu odsuzuje Lipavský i Kalousek, chystá se pomoc

Je přesvědčen, že se tento akt nijak nepodepíše na vojenských schopnostech ukrajinské armády. „Zvýšení vodní hladiny se dotkne především levého břehu, který mají pod kontrolou Rusové,“ popsal. „Ale co se týče přírody, vzniknou nenapravitelné škody. Budou zaplaveny vesnice a lidé budou trpět, protože je ruští okupanti opět připravili o přístřeší. Tento nekonečný teror zastaví jedině plné osvobození ukrajinských území,“ dodal Kovalenko.

Záporožská elektrárna není v ohrožení

K výbuchu Kachovské přehrady došlo v noci na úterý. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev a Moskva. Protrženou hrází vytéká voda, jež zaplavuje rozsáhlé území podél dolního toku řeky Dněpr. Ukrajinské úřady nařídily evakuaci obyvatel, před povodní varovala také ruská okupační správa. Pokles hladiny přehrady podle dosavadních zpráv bezprostředně neohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá tuto vodu k chlazení.

Kachovská přehrada je jedno z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové.

Jak zničení Kachovské přehrady ovlivní ukrajinskou protiofenzivu? Rozhovor s generálem Jiřím Šedivým si můžete poslechnout ve videu přiloženém níže.

Tagy:
válka katastrofa Ukrajina výbuch evakuace záplavy Rusko hráz Nova Kachovka Kachovská vodní elektrárna Oleksandr Kovalenko