V Soví jeskyni roste cenný poklad! Na vrub si ho připsal chovný pár puštíků bradatých
Foto: Zoo Děčín
Zajímavosti

Děčín - Chovatelé děčínské zoologické zahrady se radují z prvního odchovu v Soví jeskyni. Na vrub si ho připsal chovný pár puštíků bradatých. Tento druh se neodchovává příliš často, protože chovatelé bojují s vysokou mortalitou mláďat, takže lze odchov považovat za velký úspěch.

„Ze tří vajec se vylíhla tři mláďata, o která se rodiče vzorně starají. Samice dovoluje chovatelům denní kontrolu hnízdní budky, takže máme dobrý přehled o tom, jak mláďata přijímají potravu a jak rostou. Samec v čase kontroly sedí nedaleko budky a po odchodu chovatelů se také zapojuje do rodičovských povinností a nosí do hnízda potravu,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák. O odchov se pár pokoušel už v loňském roce, ale bohužel na něj neměl dostatečný klid z důvodu stavebního ruchu v okolí expozice. Puštíky bradaté chová v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad pouze 6 zoo a naposledy se podařil odchov v Zoo Hluboká v roce 2020.

0606pustikkz2

Foto: Zoo Děčín

Puštík bradatý patří k největším sovám světa, jméno získal podle bílých peříček pod maskou, jež připomínají vousy. Dospělí jedinci mají velkou kulatou hlavu se šedivou tváří a velkýma žlutýma očima. Dospělí jedinci vytvářejí páry, výjimečně může samec hnízdit s více samicemi. Hnízdo si staví na pahýlech starých stromů nebo v jejich dutinách, kam samice snáší 2 až 9 vajec, pokud je hojnost potravy. Obvykle je však snůška tvořena 3-5 vejci. Rodiče svá mláďata hlídají a neváhají v případě jejich ohrožení napadnout velkou šelmu i člověka. Puštíci velice tiše létají a mají vynikající sluch, což vynikne zejména při lovu. Živí se malými až středně velkými savci, jako jsou zajíci, hraboši, krtci, rejsci, lasičky a nepohrdnou ani ptáky (pěvci, malí dravci, kachny), žábami a hmyzem. Ve volné přírodě vyskytují v rozsáhlém pásu od severoamerického kontinentu (Kanada, USA) přes severní Evropu, Ukrajinu, Bělorusko, Rusko, Mongolsko a Čínu. Zde obývají boreální a jehličnaté lesy do nadmořské výšky 3200 m.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru