Ti nejlepší pojedou za odměnu 9. července do Annemasse ve Francii na už komplet vyprodanou L´Etape du Tour (už 31. ročník, 152 km s převýšením 4100 metrů) se stoupáním na Ramaz a joux Plane v Alpách spolu s „protirakovinovým“ týmem Macmillan. L´Etape se jezdí už na 31 místech včetně Bolívie a Ekvádoru, letos poprvé zamíří třeba do Egypta (24. 9.).

Jak se daří té české? „Střední byla nejrychleji zaplněná už před třemi měsíci, mírně se proto navýšil počet míst na 1650. Dlouhá je také vyprodaná (500 míst, pozn. red.). Zbývají ještě poslední místa na krátkou (kapacita 1000 míst, pozn. red.) – do čtvrtek online, v pátek budou k dispozici na místě na Strahově,“ říká ředitel projektu Přemysl Novák. Potěšil ho úspěch kampaně za více zúčastněných žen. „Celkově počet stoupl na deset procent, na krátké trati, kterou jsme vypsali hlavně pro ně, je to dvaadvacet procent,“ doplňuje. Nejen jim patrně vyjde počasí, podle průzkumů si 62% účastníků přeje polojasno a teplotu mezi 22 a 24 stupni Celsia.

Podle očekávání nepřijede v zimě avizovaný ambasador sir Bradley Wiggins, vítěz Tour de France, který na poslední chvíli zrušil už dubnovou prezentaci a VIP projížďku. „Na jeho straně se objevily překážky, které mu nedovolily přijet. Pro tento rok se spolupráce neuskuteční,“ konstatoval obecně Tomáš Pravenec, ředitel pořádající Petr Čech Sport. Majitel firmy, legendární fotbalový brankář by se měl na startu na kole v sobotu objevit také.

Zato nebudou chybět už tradiční české hvězdy Zdeněk Štybar, Ján Svorada a Martina Sáblíková, která vyhrála už dvakrát a tentokrát přislíbila spíše demonstrativní přátelskou jízdu uvnitř pelotonu. Premiéra v něm čeká i dráhového šampiona Tomáše Bábka, pojede střední trasu. „Chtěl jsem jet tu nejkratší. Na dlouhou byl limit 29 km/h, to bych měl tak tak, a to se mi moc nechce. Takže vyšel kompromis a pojedu tu střední. Vytrvalost, my sprinteři, máme, ale spíš do rovin. Bude to zajímavé, jak to vydržím. Snad dojedu ke sprinterské prémii někde na třicátém kilometru a zbydou mi síly na spurt. Doufám, že mě někdo přinejhorším potlačí,“ usmál se. Už další sobotu ho totiž čeká rozlučka s kariérou v Brně.

Pořadatelé doporučují vyzvednout startovní balíček na Strahově už v pátek od 15 hodin, proto tu poběží i doprovodný program. Na trase se bude křepčit v 17 fan obcích. Náročná dopravní omezení by měla zajistit hladký průběh. „V Praze se trasa nemění, uzavření celých 142 km je extrémní úkol, pracuje se na tom celý rok a potřebovali jsme víc než šedesát razítek,“ doplnil Novák.

A jak vypadá budoucnost české L´Etape, druhé nejúspěšnější na světě? „Tenhle brand funguje, zájem několikanásobně převýšil kapacitu. Chceme zvyšovat počet účastníků, ale blížíme se kapacitním limitům z bezpečnostních důvodů. Příští rok bychom ale rádi přidali další event,“ poprvé oznámil Pravenec. V následujících dnech se bude ještě jednat s dalšími lokacemi, dovolujícími rozšíření kapacit zázemí, ale už za dva týdny budou otevřeny přihlášky na rok 2024.