Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Světový úspěch českého startupu. Průhledné střechy Nebesys získaly zlato

Michal Hron
Michal Hron
7. 6. 2023
 11 549

Česká startupová scéna slaví velký světový úspěch. Postaraly se o něj průhledné střechy společnosti Nebesys, které se staly v rámci prestižní soutěže Creative Business Cup nejkreativnějším startupem světa. Mladé české firmě architekta a vynálezce Přemysla Kokeše se tím otevírá cesta na světové trhy.

Světový úspěch českého startupu. Průhledné střechy Nebesys získaly zlato
Zdroj: Nebesys

Kouzlo střech Nebesys spočívá v tom, že zvenčí se tváří jako běžná střecha, zatímco zevnitř je téměř průhledná. Díky unikátnímu řešení založenému na perforovaném plechu a skle navíc v létě daný prostor ochlazuje a v zimě naopak izoluje.

„Transparentní taška, šablona, nebo falcované plechy Nebesys utvářejí vzhled střech. Jsou k nerozeznání od těch běžných, historických a přesto propouští světlo,“ vysvětluje firma se sídlem v Hlinsku v Čechách hlavní přednost svého produktu.

Ten využívá přirozeného difúzního světla, takzvaný oblohový jas. V závislosti na sklonu střechy a polohy slunce na nebi také dokáže odstínit sedmdesát až sto procent přímého slunečního záření. Díky tomu zabraňuje přehřívání a vzniku tepelných ostrovů, ale také chladí prostřednictvím vody a zachytává déšť. Právě tato unikátnost a propracovanost celého řešení porotu zaujala, což český startup nakonec vyneslo na stupínek vítězů.

„Je nám obrovskou ctí, že jsme mohli reprezentovat Českou republiku jako zemi plnou skvělých nápadů. Naše vítězství je výsledkem úžasné spolupráce celého Nebesys týmu. Věřím, že na konci roku budeme mít desítky dalších krásných realizací a zlepšíme tím život mnoha lidem," říká Zuzana Ambrožová, kreativní ředitelka startupu Nebesys (na fotografii uprostřed).

Do finálové desítky soutěže se Nebesys probojoval vedle dalších finalistů, kteří se zaměřovali například na udržitelné textilní materiály či různé digitální platformy.

„Obstát v konkurenci a před porotou hodnotící nejen kreativní řešení produktu nebo služby, ale především samotný potenciál, bylo opravdu těžké, ale Nebesys to zvládl a zaslouženě se stal nejkreativnějším startupem světa,” říká Alena Hájková, ambasadorka letošního ročníku a zároveň ředitelka Odboru regionálních kanceláří agentury CzechInvest.

Na krov je za pomoci speciálních profilů osazeno sklo, nad sklem jsou ale ukotveny latě, které nesou naše magické tašky.

U průhlednosti to nekončí

Kokeš svůj vynález už jedenáct let testuje například v Litomyšli, další realizace je v Mikulově. V obou případech se podle architekta potvrzuje, že je systém funkční a prakticky bezúdržbový. Za jeho vznikem přitom stojí tradiční spor mezi investorem a památkáři, kdy bylo nutné vymyslet, jak vyhovět oběma stranám: investor požadoval prosvětlení půdy, památkáři vizuální jednotu střechy.

„Rozumím oběma stranám, asi i proto jsem našel řešení neslučitelného. Primárně jsem ale musel změnit uvažování a nechtít skleněné tašky,“ uvedl Kokeš už dřív pro server CC.cz. Současně zde vysvětlil, jak celý systém funguje: „Na krov je za pomoci speciálních profilů osazeno sklo, nad sklem jsou ale ukotveny latě, které nesou naše magické tašky. Ty jsou z perforovaného plechu, který je tvarován a barven podle skutečných keramických nebo jiných střešních krytin,“ uvedl.

Ukázka realizací střech Nebesys

V nabídce má firma většinu běžných tvarů a barev střešních tašek, od tradiční bobrovky přes takzvanou brněnku či prejz. Zástupci firmy navíc mluví o tom, že do budoucna by jejich střecha mohla i ohřívat vodu, nebo dokonce vyrábět elektřinu.

Už nyní je podle Kokeše poptávka po jejich produktu vysoká. Zájem mají nejen v Česku, ale i zahraničí: typicky v Řecku, Chorvatsku, Španělsku, ale dokonce i Japonsku. K expanzi teď díky vítězství v soutěži navíc pomůže i balíček podnikatelských služeb a mentoringu a také přístup k finančním zdrojům poskytovaným partnery, investory a odbornými mentory.

Jako vítězovi soutěže se startupu Nebysys dostane také vstupu do programu Creative Business Investors, který mu umožní navázat kontakty s investory a potenciálními partnery po celý následující rok.

Vítězství v soutěži přinese startupu neocenitelnou podporu, která mu pomůže v růstu a expanzi na nové trhy.

Přetavený úspěch z Ústí

Do globálního finále Creative Business Cup se Nebesys probojoval po vítězství v českém kole soutěže, které se konalo pod patronátem agentury CzechInvest v Ústí nad Labem. Už jen účast v globálním finále je přitom sama o sobě oceněním a představuje velký úspěch. Na první příčku dosáhlo Česko díky startupu Nebesys poprvé.

Průhledná střecha?

„Pro nás všechny je to skvělá zpráva, že se u nás rodí takto zajímavá, kreativní a inovativní řešení. Vítězství v soutěži přinese startupu neocenitelnou podporu, která mu pomůže v růstu a expanzi na nové trhy a doufám, že se stane zároveň vzorem pro ostatní startupy, aby se přihlásily do dalších ročníků,” uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest.

Soutěž Creative Business Cup je určena pro startupy z kreativních odvětví, jako je například design, elektronika, software, počítačové hry, 3D tiskárny, móda, architektura, reklama, film, fotografie, gastronomie, volnočasové aktivity, hračky, hudba nebo audiovize. Porota hodnotí nejen kreativní řešení produktu či služby, ale také potenciál obstát v mezinárodní konkurenci a stát se globálně úspěšnou firmou.

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyznyskreativitaPardubický krajpodnikáníPodnikavé Českostartupysuccess storytechnologie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo