Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku: Záplavy od Prahy až po Brno

Autor: J. Kopřiva, D. Kraus - 
7. června 2023
05:00

Terorismus! Jedním slovem označil Kyjev výbuch hráze přehrady Kachovka. Z útoku viní Kreml, ten to ale popírá a naopak ukazuje prstem na Ukrajince. Politici pak mluví o válečném zločinu a obrovské humanitární krizi. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by obří území od Prahy po Brno, odhaluje grafika Blesku.

Zprávy o tom, že Kachovská přehrada byla vyhozena do povětří, se začaly objevovat včera v brzkých ranních hodinách. K explozi mělo dojít podle ukrajinské energetické firmy Ukrhidroenerho ve strojovně. Společnost také uvedla, že už se nepodaří nádrž obnovit v původním stavu. Hned z prvních snímků bylo vidět, že se z druhé největší nádrže na Ukrajině valí miliony kubíků vody a povodeň nezadržitelně míří na vesnice a města pod přehradou.

Pro představu... Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku

Kachovská přehrada je 45krát větší než největší česká nádrž Lipno. A s objemem 18,2 km2 zadržovala 25krát více vody než Orlík, který má zase největší objem z českých přehrad. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by obří území od Prahy po Brno.

Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by území od Prahy po Brno. Kdyby byla Kachovská přehrada v Česku, zatopila by území od Prahy po Brno. | Blesk

Kdo stiskl spoušť?

Kyjev obvinil z výbuchu Moskvu. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak (51) uvedl, že ukrajinská rozvědka poskytla informace o tom, že útok měla na svědomí 205. motostřelecká brigáda ruské armády a vedl ho čtyřicetiletý podplukovník Eduard Šandura. Ruská strana vinu odmítá a hází to na ukrajinské ostřelování. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil zničení přehrady za „úmyslnou sabotáž“, která souvisí s „neúspěšnou ukrajinskou protiofenzivou“. 

Zelenskyj: Brutální ekocida

Hladina podél Dněpru se místy zvedla o děsivých 10 až 12,5 metru! Podle informací Kyjeva záplavy přímo ohrozí až 16 tisíc lidí. „Nařídili jsme evakuaci z rizikových oblastí a zajištění pitné vody všem městům a vesnicím, které vodní nádrž zásobuje,“ napsal v prohlášení prezident Volodymyr Zelenskyj (45). Ten označuje výbuch za teroristický čin a také „brutální ekocidu“. V rámci humanitární pomoci pak české ministerstvo zahraničí schválilo poslat Ukrajině 10 milionů korun. To je podle úřadu nejvyšší částka, kterou může zaslat bez schválení vlády.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa