Blíží se zavedení čtyřdenního pracovního týdne? Lidé ho chtějí, odborníci před ním varují

Peněženka a české bankovky, ilustrační snímek

Čtyřdenní pracovní týden už nabízejí i zaměstnavatelé v Česku. Má zaměstnancům přinést vyrovnanější a spokojenější život a také zvýšit produktivitu práce. Podle odpůrců této novinky by znamenala ekonomickou pohromu.

Průzkum prokázal, že čtyřdenní pracovní týden je benefit, na který potenciální zaměstnanci slyší. „Ptali jsme se lidí, zda by měli zájem o neomezenou dovolenou, možnost práce odkudkoliv či pružnou pracovní dobu. Nejvíce lidí, dokonce více než dvě třetiny, bylo právě pro čtyřdenní pracovní týden,“ sdělil ředitel pracovního portálu Welcome to the Jungle Jan Klusoň.

ČTĚTE TAKÉ: Švihlíková ostře o Stanjurovi: Měl by se vrátit k drátům. Lepší než Schillerová, opáčil Křeček

Kratší pracovní týden už testovali v mnoha zemích Evropy. Výsledky si pochvalovali i zaměstnavatelé.

„Vidí, že lidé jsou v práci šťastnější, že nevyhoří, a nemusejí jim tedy poskytovat tolik benefitů,“ řekla generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup Jana Rezlerová. Podle dalších také roste produktivita práce.

Jednou z variant čtyřdenního pracovního týdne je splnění 40hodinové pracovní doby během čtyř dnů, tedy 10 hodin denně. Další možností je snížení mzdy o přiměřenou částku, tedy o 20 procent.

Podle některých ekonomů jde ale o slepou uličku. „Čtyřdenní pracovní týden by byl pohromou pro českou veřejnou kasu. Firmy by měly nižší zisky a odvedly by ještě méně na daních,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Nedokáže si představit, že by takový systém fungoval ve zdravotnictví či ve školství.

Ještě před 55 lety se v Česku pracovalo dokonce šest dní v týdnu. Pozůstatkem těchto časů byly občasné pracovní soboty.

Tagy: