Kryptočeši 2023: v top desítce je bývalý šéf DHL, zakladatelka neziskového startupu i europoslanec

Po roce jsme sestavili další seznam Čechů a Češek ze světa krypta, které se vyplatí sledovat. Podívejte se, jestli je znáte.

Luboš KrečLuboš Kreč

kryptocesi_2
0Zobrazit komentáře

S kryptem to je jako s jízdou na horské dráze: strmě stoupáte a pak padáte. Aktuálně jsme dole. Sice ne tak moc jako v letech 2018 či 2019, ale pořád dost hluboko pod maximy z listopadu 2021. Dnes a denně se v tomto oboru ale odehrávají fascinující příběhy, navíc není mnoho oblastí, v nichž by Česko mělo podobně výsadní, v podstatě globální postavení. Může se totiž opřít o svoje Kryptočechy a Kryptočešky. Tady je desítka těch nejzajímavějších osobností pro rok 2023.

První ročník Kryptočechů vyhlásil CzechCrunch loni v květnu a zařadili jsme do něj dvě desítky mužů a žen. Byli mezi nimi staří i mladí, byznysmeni i umělci, lidé žijící v Česku i za hranicemi. Byl tam Marek „Slush“ Palatinus, Jan Čapek, Filip Hodas, Soňa Parke či Petr Mára. Takže hodně pestrá sestava, kterou spojovala víra, že budoucnost je, aspoň částečně, v kryptu. A nejinak to vidí i členové finálové desítky pro letošní rok.

Jsou jimi investor Alex Pilař, spoluzakladatelka bitcoinové, ale neziskové aplikace Vexl Lea Petrášová, podcaster Petr Lukáč, europoslanec Ondřej Kovařík, šéfka platební brány Confirmo Anna Štrébl, CEO Trezoru Matěj Žák, spolumajitel 2Bminer Jakub Hlavenka, Petr Fiala ze společnosti SoftVision, popularizátor krypta a podnikatel Matěj Švancer známý jako Krypto Mates a Martin Kuchař, organizátor konference BTC Prague.

Mimochodem – s BTC Prague, největším evropským kryptoeventem, který se odehraje na letňanském výstavišti od čtvrtka 8. června do soboty 10. června, letošní ročník Kryptočechů souvisí. Jelikož je CzechCrunch jedním z partnerů akce, jeho čtenáři mohou získat vstupenky na festival zdarma, stačí navštívit speciální stránku věnovanou Kryptočechům.

kryptocesi 2023 preview

Přečtěte si takéDesítka nejzajímavějších osobností, které v Česku hýbou kryptosvětemDesítka nejzajímavějších osobností, které v Česku hýbou kryptosvětem

V jejich letošnímu výběru, který sestavuje redakce CzechCrunche, dominují ti, kteří fandí bitcoinu a jsou zpravidla opatrní k dalším kryptoměnovým alternativám. To platí o Alexi Pilařovi, Lee Petrášové, Matěji Žákovi či Martinu Kuchařovi. Ostatně právě bitcoin na sebe letos z pohledu širší veřejnosti strhával zdaleka nejvíc pozornosti, protože v době problémů některých amerických a evropských bank poměrně razantně rostl a jeho cena atakovala hranici 30 tisíc dolarů.

Některé z Kryptočechů už čtenáři CzechCrunche dobře znají, s jinými vás budeme v následujících dnech a týdnech seznamovat. Každopádně se všichni máme nač těšit, protože platí, že krypto – stejně jako peníze – nikdy nespí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym