Rusové během evakuace zabíjeli v Chersonu. Voda ze zničené Kachovské přehrady si vzala už 1800 domů

Povodeň způsobená zničením Kachovské přehrady ohrožuje desítky tisíc lidí, 1400 už je evakuováno a na 1800 domů bylo odplaveno. Rusové neváhali během záchranných prací vystřelit přes 350 střel, jedna z nich zabila civilistu v Chersonu. Záchranné práce pokračují, v hlavním městě regionu se dnes očekává zvýšení hladiny velké vody o metr. 

Za poslední den hladina vody v Kachovské přehradě v důsledku zničení hráze klesla o téměř 2,5 metru. Také se zhoršuje poškození přelivné hráze a zemní vložky mezi staniční budovou a stavidlem. Telegramový účet vodohospodářské státní společnosti Ukrhydroenergo upozornil na nebezpečné chemické a jiné infekční látky, které se uvolňují ze hřbitovů, toalet a skládek: „Mohou se dostat do studní a otevřených vod v oblasti zaplavené Rusy po výbuchu vodní elektrárny Kachovka.“

Hladina v zaplavených oblastech se má během následujících čtyř dnů ustálit. „Zatím neznáme plný rozsah škod. Nádraží, silnice a železniční přejezdy jsou zničené. Jedná se o složité hydroelektrické zařízení, které musí být po odbahnění co nejdříve obnoveno. Již nyní pracujeme na možnostech výstavby stanice,“ přiblížil generální ředitel společnosti Ihor Syrota možnou budoucí obnovu přehradní hráze. 

Kritická situace je i na levém břehu Dněpru, který okupuje Rusko. „Ukrajinští obránci létali s dronem nad dočasně obsazeným levým břehem Dněpru v Chersonské oblasti, aby viděli rozsah katastrofy, kterou Rusko způsobilo. V jednom z domů si všimli ženy, který mávala o pomoc. Zdá se, že byla uvězněna ve svém zaplaveném domě. Naši bojovníci jí dokázali dronem doručit malou lahev s vodou,“ uvedl na twitteru poradce ukrajinského ministra zahraničí Gerashchenko. Rusko podle něj zjevně selhalo v evakuaci, Ukrajina se obrátí na mezinárodní organizace. 

Euromaidan Press chvíli po poledni ukrajinského času zveřejnil video zaplaveného Chersonu. Voda přesahuje první patra budov. 

Experti: Šlo o úmyslný výbuch

Podle twitterového účtu serveru Kyiv Independent odborníci poukazují na to, že za katastrofou přehrady Kachovka stojí úmyslný výbuch. „Podle nejmenovaných odborníků, na které se odvolává deník New York Times, jsou přímé důkazy o úmyslném výbuchu ‚velmi omezené‘ vzhledem k tomu, že se přehrada nacházela v aktivní válečné zóně,“ píše. 

Podle NYT je vnitřní výbuch nejpravděpodobnějším vysvětlením zničení přehrady, která je v podstatě masivní stavbou z ocelí vyztuženého betonu. 

Deník Guardian připomněl, že ruský vyslanec při OSN byl obviněn z potácení v „bahně lží“. Sám na zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že Ukrajina zničila přehradu Kachovka sama a dopustila se tak válečného zločinu.

„Pro Rusko je typické obviňovat oběť z vlastních zločinů. Rusko má přehradu pod kontrolou již více než rok a bylo by fyzicky nemožné ji vyhodit do povětří ostřelováním. Přehradu zaminovali ruští okupanti a vyhodili ji do povětří,“ zdůraznil vyslanec Ukrajiny při OSN Sergej Kyslycja. 

Záchranné práce pokračují

Během záchranných prací po zničení přehrady Nová Kachovka v Chersonské oblasti Rusové nepřestali útočit. Stanice CNN informovala o jednom mrtvém z Chersonu v důsledku ruského ostřelování. „Vypálili 353 střel z dělostřelectva, minometů, MLRS, tanků, dronů a letadel,“ zní z místních úřadů.

Podle téže stanice bylo z Chersonské oblasti evakuováno více než 1400 lidí. Na levém břehu Dněpru se potopilo na 1800 domů, řekl šéf vojenské správy Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin. Voda se zatím dostala do několika bloků a centra města, některé oblasti úplně odřízla. Podle Prokudina voda stoupne během dnešního dne až o jeden metr.

Hasiči ze speciální jednotky SES, které včera vyslal Kyjev, pokračují v odstraňování následků zničení Kachovské přehrady. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo vnitra na Telegramu. „Včera zachránili 52 lidí včetně dvou dětí. Nyní v zaplavených oblastech pracuje téměř 800 záchranářů a více než 170 jednotek techniky. V práci budeme i nadále pokračovat,“ píše resort. Policie ještě večer neměla žádné informace o obětech.

Vláda v Kyjevě mezitím jmenovala ministra vnitra Ihora Klymenka vedoucím prací na odstranění následků tragédie. Stát vyčlenil 1,5 miliardy hřiven z Fondu obnovy na výstavbu dvou nových hlavních vodovodů, které zásobí pitnou vodou města Kryvyj Rih, Nikopol a Marganec. Také bylo vyčleněno 846 milionů hřiven pro Chersonskou, Mykolajivskou a Záporožskou oblast na pokrytí jejich potřeb pitné vody.

Resort vnitra sleduje také situaci v Záporožské jaderné elektrárně. „Hladina vody je na technicky požadované úrovni. Přítomnost ruských teroristických jednotek v této elektrárně však představuje bezprecedentní hrozbu pro Ukrajinu a svět. Trváme na demilitarizaci Záporožské jaderné elektrárny, aby teroristická země nemohla nadále vydírat civilní obyvatelstvo,“ upozornilo ministerstvo prostřednictvím prohlášení na Telegramu.

vyjádřením ještě pozdě večer přispěl také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „O ruském válečném zločinu, ekocidě, se dozví celý svět. Toto záměrné zničení přehrady a dalších zařízení vodní elektrárny ruskými okupanty je ekologickou bombou hromadného ničení. V zájmu vlastní bezpečnosti by měl svět nyní ukázat, že Rusku takový teror neprojde,“ podotkl. Kyjevský generální prokurátor se podle něj už obrátil na Úřad prokurátora Mezinárodního trestního soudu, aby do vyšetřování výbuchu přehrady zapojil i mezinárodní justici.

Zatopená zoologická zahrada v Nové Kachovce, o níž jsme informovali včera, zaznamenala úmrtí všech zvířat. Potvrdil to ukrajinský zpravodajský server Euromaidan Press. Pracovníci zoo za pomoci farmářů během války vynakládali obrovské úsilí, aby zvířata udrželi v zimě bez tepla a elektřiny. Nyní se jich všech 300 utopilo.

Ráno britská rozvědka na Telegramu zveřejnila video strženého Antonivského mostu. Ten byl poničen během loňského říjnového dobývaní Chersonu. Patrně ho za sebou částečně strhli Rusové, nápor vody tak pravděpodobně už neměl šanci vydržet.

Vesnice Antonivka se momentálně podle BBC evakuuje. „Naše místní škola a stadion byly zaplavené, stadion byl kompletně pod vodou. Úplně zaplavený byla silnice, autobus se zaseknul,“ popsala pětašedesátiletá obyvatelka Hanna Zarudnia.

Poradce ukrajinského prezidenta Anton Gerashchenko chvíli po poledni zveřejnil video ukazující masivní úhyn ryb. „Údajně se jedná o Maryanske, Dněpropetrovská oblast. Zničení vodní elektrárny Kachovka vedlo k masivnímu úhynu ryb. Teroristé,“ napsal na twitteru

Související

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Více souvisejících

válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

Na Václavském náměstí hořelo. Během rekonstrukce vzplála lepenka na střeše

Ve čtvrtek po poledni hořelo na Václavském náměstí v Praze. Ze střechy rekonstruovaného domu se valil hustý dým, který byl vidět i z jiných částí města. Hasiči zlikvidovali požár během několika desítek minut. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy