Češi kralují nezájmu o eurovolby. Po nedávných skandálech jsou ale čísla bídná i jinde v Unii

Každých pět let se provádí rok před volbami do Evropského parlamentu průzkum veřejného mínění ve všech členských zemích EU, aby se vidělo, nakolik jsou si voliči vědomi nadcházejících voleb a jak se na ně chystají. Výsledky nebyly nikdy valné a ty letošní na tuto tradici navazují. Skoro polovina občanů „sedmadvacítky“ vůbec neví, že nějaké volby v červnu 2024 budou. 56 procent dotazovaných ovšem uvádí, že je tyto volby zajímají. To je sice lepší číslo než před pěti lety v roce 2018, ale stále slabé, vezme-li se v úvahu, že celých 71 procent dotázaných uznává, že Evropská unie má vliv na jejich každodenní životy.

S těmito celounijními výsledky ty české kontrastují i ladí – 74 procent Čechů si myslí, že členství jejich země v EU má dopad na jejich každodenní život, volby samotné ale zajímají jen 27 procent dotazovaných. Vesměs jsou Češi tak nějak srozuměni s tím, jak EU funguje, až na Zelenou dohodu pro Evropu – chválí ji jen 28 procent Čechů, oproti 47 procentům Evropanů v průměru. Podobně jako většina ostatních národů v EU s výjimkou Slováků a Řeků schvaluje nadpoloviční většina Čechů (ale přece jen pouze 53 procent oproti průměrným 69) rozhodnou unijní podporu Ukrajině.

Politikové a politologové se mohou stokrát shodnout, že evropská integrace je unikátním procesem „sui generis“ a že křehce vyvážená relace mezi Radou EU, Evropskou komisí a Evropským parlamentem je výsledkem dlouhého tříbení. Lidé mají nadále logicky pocit, že EU sice je důležitá, ale její parlament, který nemá právo zákonodárné iniciativy, zase až tak moc ne. Nehledě na to, že jeho pověst v poslední době pošpinil korupční skandál „Katargate“.

Negativní zprávy mají vždycky přednost, takže právě tohle je to, co leckomu rozezní zvoneček v hlavě, když uslyší o evropském parlamentu. Ostatně – pouze 18 procent dotázaných v Česku je celkově spokojeno s potíráním korupce. V celé EU je to víc, 35 procent, ale pořád pozoruhodně málo.

Předvolební klání v EP se rozbíhá, na kampaň je ale ještě čas

Volby do EP se budou ve všech 27 členských státech konat mezi 6. a 9. červnem 2024. Často v této souvislosti v posledních týdnech slýcháme, že je v té či oné otázce potřeba přidat, aby se rozjednaná legislativa stihla schválit ještě letos. Po Novém roce bude pozdě, parlament se pohrouží do kampaně, při které bude mnohem těžší dosahovat kompromisů mezi politickými kluby.

sinfin.digital