Zdroj: Auto Palace s.r.o.

Elektromobilita: Jaké jsou aktuální trendy a vyhlídky?

Éra elektromobilů má za sebou první dekádu. Ta byla plná překvapení, nadšení i kontroverzí. Jedno je ale jisté, elektromobily čeká zajímavá budoucnost. Jaké jsou aktuální trendy a co lze očekávat od dekády následující?

Tesla první dekádě dominovala, vydrží jí to?

Experimenty s elektromobily zde samozřejmě byly mnohem dříve, skutečný rozmach automobilů s bateriemi a elektrickým motorem ale odstartovalo představení vozu Tesla Model S v roce 2012. A právě automobilka Tesla je také jednoznačným vítězem posledního desetiletí, a to jak v rámci elektromobilů, tak i v celém odvětví osobních automobilů.

Automobilka se totiž z malého ztrátového start-upu během této doby dokázala vypracovat mezi největší automobilky světa a nejhodnotnější firmy světa. Elektromobily dnes firma vyrábí nejen v USA, ale i v Evropě nebo Číně. Roční produkce již atakovala milion vozů ročně. Další dekáda ukáže, zda Tesla svou pozici uhájí a na trhu se trvale usadí.

Na trh se dostávají tradiční automobilky

Elektromobily způsobily v poměrně konzervativním odvětví doslova revoluci a trvalo proto mnoho let, než tradiční automobilky přišly se svou reakcí. Ještě v této době nemají tradiční automobilky ucelenou nabídku elektromobilů, většina z nich představila několik prvních modelů. Vývoj je totiž velice drahý a prodeje nejisté.

Přesto již takřka není pochyb o tom, že minimálně v Evropě budou i díky regulacím hrát elektromobily v nejbližších letech prim a dočkáme se proto doslova záplavy zbrusu nových modelů s elektrickým pohonem. Bude velice zajímavé sledovat, které automobilky se svými modely uspějí.

Spousta nových dobíjecích stanic

Přestože jedním z hlavních trendů bude snaha o větší kapacitu baterií, tím hlavním, čeho se pravděpodobně dočkáme, bude další zahušťování sítě dobíjecích stanic podporujících rychlonabíjení. Dobíjecí stanice se budou objevovat v nákupních centrech, parkovacích domech, na čerpacích stanicích, kolem restaurací a samozřejmě i v ulicích. Zkrátka všude tam, kde lze s vozem zaparkovat. Dojezd tak bude stále menším problémem, neboť dobíjení bude mnohem přístupnější.

Klesne cena elektromobilů?

Velkou část spotřebitelů odrazuje cena většiny současných elektromobilů. Současně je ale potřeba říct, že automobilky zatím představují spíše luxusnější elektrifikované modely. Moc dobře vědí, že jejich kupující jsou ochotni si za vůz připlatit. Teprve později budou automobilky přicházet s levnějšími modely, na kterých budou mít nižší marže. Tlak na cenu nepochybně vyvolá i rostoucí konkurence.

Bez státních dotací a dalších podpůrných programů ale zatím nelze očekávat, že by elektromobily zlevnily natolik, aby jejich ceny byly srovnatelné s podobnými modely se spalovacím motorem. Nicméně aktuálně existují další druhy financování automobilů, díky kterým si budeme moci dovolit i dražší elektromobil.