Na teploměru bylo tentokrát necelých 18 °C a těsně před startem kategorie Elite přestalo pršet. Na okruhu se však voda moc nedržela, neb starým a porézním asfaltem se prosákla do podloží.  

Sportovní odpoledne na Rapidu odstartovala Velká cena RKCA, kde se utkali žáci, žákyně, kadetky a v samostatném závodě kadeti o celkové pořadí v cyklistické soutěži. Hlavní kategorii kadetů pak vyhrál Filip Richter (ASO DUKLA BRNO) se ziskem 36 bodů před Matyáše Korbelem (TJ LOKOMOTIVA BEROUN) a Danielem Kuběnou (ACS).

Hlavní závod pak odstartoval přesně v 17:30 hod a do úvodních kilometrů vystartovali opět s 30 vteřinovým náskokem muži kategorie Masters a ženy. Výhody náskoku k sbírání bodů tentokrát využil v prvním spurtu Jakub Kubias (RKCA), ale ani to mu nestačilo a musel se sklonit před výkonem nestárnoucího veterána Zdeňka Rubáše (AC SPARTA PRAHA), který díky 5 bodům triumfoval této kategorii. Skupina byla dojeta hlavním pelotonem během tří okruhů, a tak se jezdci kategorie Masters museli snažit dále v hlavním poli.

loading...

Aktivitou hned od startu hýřil Ondřej Cink a jen čekal, kdo se k němu do úniku přidá. Po deseti kilometrech se na čele zformovala pětičlenná skupina jezdců Cink, Habermann, Boubal a junior Richard Kobr a Josef Otta. Tihle dva zmiňovaní však nevydrželi nasazené tempo a ze skupiny po dalších 8 km odpadli. Trojice Cink, Habermann a Boubal si vytvořila solidní náskok a začala si pravidelně dělit body. Necelých 12 km před koncem dojeli celé startovní pole o jeden okruh.

V hlavním poli byl pak nejaktivnější na vyhlašovaných prémiích Pavel Kelemen (ATT Investments), který tak nasbíral nejvíce prémií a oblékl se do puntíkovaného dresu aktivity.

Ženám kralovala Nela Slaníková (Team Dukla Praha), která se navíc oblékla do dresu vedoucí v kategorii ženy LIV Bohemia Sekt CUP. Juniory vyhrál Ondřej Šafránek (RKCA). Kategorii Masters jezdce nad 40 let Zdeněk Rubáš (AC SPARTA PRAHA).

Richard Habermann v cíli: „Dneska jsem do toho dal všechno a povedlo se“.

Ondřej Cink v cíli: „Byl jsem nemocnej, jen jsem trénoval a potřeboval jsem se trochu rozjet. Zítra odlétám do Švýcarska na Světový pohár“.

Další díl Giant Ligy 2023 pokračuje v úterý 13. června v Plzni, ve sportovním areálu SK RAPID již v 15:30 hod. kdy startují žákovské kategorie.