Zásobníky plynu jsou naplněny z více než 70 pct, do zimy budou plné, řekl Síkela

foto Ilustrační foto - Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci k hospodaření s energiemi v ČR v uplynulé zimě, 21. března 2023.

Praha - Tuzemské zásobníky plynu jsou v současnosti naplněny z více než 70 procent, je v nich přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu. Na twitteru to dnes oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle údajů úřadů jsou nynější zásoby několikanásobně vyšší než ve stejném období před rokem. Aktuální tempo jejich naplňování je podle Síkely dostatečné k tomu, aby se zásobníky před zimou úplně naplnily.

Zásobníky se postupně plní už několik týdnů. Podle ministra pro rychlé plnění hrají zásadní roli úspory ve spotřebě. "Letos jsme oproti minulému, velmi úspornému roku ušetřili už více než půl miliardy kubíků a oproti roku 2021 dokonce přes 1,5 miliardy kubíků," uvedl Síkela. Zároveň apeloval na pokračování v úsporách.

Velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh v předchozích dnech klesly pod 25 eur (zhruba 590 Kč) za megawatthodinu (MWh) a dostaly se tak na dvouleté minimum. Podle Síkely by se zlevňování plynu na burze mělo postupně projevovat v cenách pro koncové zákazníky.

Loňská spotřeba plynu v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně. Češi navíc pokračují v rekordních úsporách plynu i letos, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky.

Důvodem energetických úspor jsou podle odborníků především loňské zdražování energií a teplé počasí.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď