Soud s Tušlem byl odročen. Na místo se dostavila „smetánka“ dezinformační scény v čele s Peterkovou a Zítkem

Patrik Tušl čelí další obžalobě, tentokrát z nebezpečného pronásledování, je stíhán také kvůli výtržnictví. „Pokračuje soud v případu Patrika Tušla, který je obžalovaný kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Kubka. K soudu dorazili i jeho příznivci,“ informoval server iRozhlas.cz prostřednictvím twitteru. Podle fotografií ze soudní síně Obvodního soudu pro Prahu 8 se spolu s veřejností a ostatními podporovateli na místo dostavila Jana Peterková, odsouzená minulý týden.

Patrik Tušl je třicetiletý invalidní důchodce s několika exekucemi na krku. Podle serveru Manipulátoři.cz opakovaně žádal své fanoušky o finanční příspěvek na bankovní účet. Ještě před svým vzetím do vazby byl pětkrát odsouzený. Vyhrožoval brutálním zavražděním matce svého dítěte, na které neplatí výživné.

V prosinci loňského roku mu Krajský soud v Brně potvrdil rozsudek deseti měsíců odnětí svobody. Dezinformátora Tomáše Čermáka, který byl odsouzen s ním, soud ve stejnou chvíli propustil z vazby. Soudkyně vysvětlila, že trest pro Čermáka soud změnil, jelikož jeho kriminální minulost není ta závažná jako Tušlova a lze ještě udělit výchovný trest, napsaly Seznam Zprávy. Místo šesti měsíců odnětí svobody dostal desetiměsíční podmínku s podmínečným odkladem na dva roky.

Peterková se opět činí, Zítko přizvukuje

Na chování podporovatelů upozornila na twitteru například reportérka Michaela Rambousková. „Soudní líčení s dezinformátory Tušlem a Čermákem připomíná absurdní drama. Zatímco Tušl vypovídá před soudem, zpoza dveří se ozývá Nad Tatrou sa blýská ve falešném provedení Pavla Zítka či skandování ‚chceme větší sál‘ prolínané fistulí Jany Peterkové. Nepřenositelný zážitek,“ vylíčila.

Podle fotografie přímo ze soudní síně Martin Bartkovský zachytil Patrika Tušla sedícího s těžkooděncem. Prokazuje to opatrnost státních orgánů, které nechtějí, aby se opakovala situace jako u soudu s Peterkovou z minulého týdne.

Soud nakonec líčení odročil. Přesto nechyběly strkanice u dveří soudní síně, jak uvedl Newsroom ČT24 na Twitteru.

Na tomtéž serveru se objevila i nahrávka ještě z průběhu jednání. „Potyčky a vyražené dveře do soudní síně, slovní útoky na chodbách nebo schovávání se za deštníky. Takto v minulých týdnech vypadaly soudy s lidmi, kteří šířili nepravdivé informace. Teď soud s Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem,“ zní popisek. Podporovatelé si hromadně lehli na zem a zpívali československou hymnu. Odráží to narativy, které šíří zejména Jana Peterková o tom, že Česká republika je jen „korporát“ a Česká a Slovenská federativní republika se nikdy nerozpadla.

Zpravodaj serveru Reflex.cz Martin Bartkovský na twitteru zveřejnil fotografii před budovou soudu, kde nyní probíhají stavební úpravy. „Soud se připravil a před případnými útočníky vytvořil zákopy. Snad to tu nebude jako u Verdunu,“ popsal.

Poznámka směřovala k násilnostem z minulého týdne, kdy probíhalo jednání v kauze spojené s dezinformátorkou Janou Peterkovou v budově Městského soudu v Praze. EuroZprávy.cz o situaci informovaly. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se do soudní síně pokusilo prorazit až 80 osob, zasahovala musela justiční stráž.

Případ už řeší kriminálka pro podezření z výtržnictví. Peterkové její podporovatelé příliš nepomohli. Městský soud potvrdil dřívější rozsudek a uložil jí dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy s tříletou zkušební dobou.

Patrik Tušl, Tomáš Čermák a Jana Peterková jsou výraznými šiřiteli různých konspiračních a dezinformačních narativů v České republice. Tyto teorie většinou nemají žádný základ podložený důkazy, jsou založeny na spekulacích a dohadech. Všichni tři začali svou „kariéru“ coby dezinformátorů již během pandemie onemocnění covid-19.

Jejich antisystémový postoj z tohoto období zachovávají i po ruské invazi proti Ukrajině. Na tyto informace upozorňoval například český bezpečnostní think-tank Evropské hodnoty ve své Výroční zprávě o stavu české dezinformační scény za rok 2022.

Server Manipulátoři.cz již v roce 2021 upozorňoval na jejich nebezpečné chování. Pronásledovali například šéfa lékařské komory Milana Kubka (za což je teď Tušl souzen) či imunologa Václava Hořejšího. V době nejtěžší pandemie se objevovali v očkovacích centrech a nadávali zdravotníkům.

Spojení Patrika Tušla a Jany Peterkové nekončilo pouze u společného narativu. Dříve působil jako místopředseda strany Neočkovaní, kterou provozovala právě Peterková. Strana do Poslanecké sněmovny nakonec ani nekandidovala.

Související

Více souvisejících

Praha soudy Patrik Tušl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy