Nedožité sedmdesátiny Libuše Šafránkové. Osobní zpovědník promluvil o posledních chvílích

Národem milovaná herečka Libuše Šafránková by v těchto dnech oslavila sedmdesáté narozeniny. Zemřela před dvěma lety pouhé dva dny po svých osmašedesátinách, které ještě stačila oslavit s nejbližšími. Následující den odjela na plánovaný lékařský zákrok do nemocnice, kde bohužel zemřela.

Libuše Šafránková s Josefem Abrhámem tvořili manželský pár, který se pro mnohé stal inspirací. Žili jeden pro druhého, byli si vzájemnou oporou a před kamerou a v divadle se nejraději objevovali spolu. Poslední měsíce však byli nuceni žít odděleně. Důvodem byl zhoršující se zdravotní stav Josefa Abrháma, který kvůli tomu pobýval u jejich jediného syna Josefa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku umíral slepý. Dožil se pouhých 38 let

Když dva dny před smrtí uspořádala Šafránková pro své nejbližší narozeninovou oslavu, viděla se se svým manželem po dlouhé době a zároveň naposledy. Následující den odjela do nemocnice na plánovaný lékařský zákrok a domů už se nevrátila.

Šarm a dekor si uchovávala do poslední chvíle

Na oslavu pozvala i osobního kněze Jakuba Františka Sadílka, který posledních sedm let hrál v jejím životě významnou roli. Stal se jejím zpovědníkem, zároveň byl jedním z posledních, s kým legendární herečka mluvila. „Byla to šaramantní žena s hlubokou duší, měla lásku ke své rodině, synovi, vnoučatům, manželovi. Zároveň jsem poslední roky jejího života vnímal, že jí stále záleželo i na přibližování se k Ježíši a Bohu. Snažila se otevírat i náročná témata víry – vzhledem ke své nemoci,“ prozradil Sadílek v rozhovoru pro rádio Proglas.

Přestože herečku sužovaly vážné zdravotní problémy, nikdy si na nic nestěžovala a pozitivní mysl si uchovávala až do konce života. „Bylo na ní vidět, že si dokázala vždycky udržet šarm a dekor, který málokdo má. Měla i takovou schopnost vystupování, že ji měli všichni rádi. Byla takovým světýlkem. Při různých kulturních setkáních a recitálech nám četla. Její úsměv, její oči a pohled mi zůstávají hluboko v srdci,“ dodal kněz.

Fanoušky uklidňovala, že jí nic není

V posledních letech žila představitelka slavné pohádkové Popelky v ústraní a do společnosti nechodila. A když se v bulvárních médiích objevily fotografie, jak Libuše vchází na onkologické oddělení, bilo se na poplach. Tehdy ještě národ uklidňovala tím, že je všechno v pořádku a nic se neděje. „Děkuji za optání, nejsem v nemocnici a cítím se dobře,“ napsala tehdy v SMS zprávě redaktorovi CNN Prima NEWS.

Dokonce prozradila, že se chystá znovu natáčet a poprosila, ať ji držíme palce. Před kameru už se ale nevrátila. Poslední film Jak jsme hráli čáru natočila v roce 2013, tedy osm let před smrtí.

ZAVZPOMÍNEJTE: Bez Libušky ani ránu. Celoživotní lásku Abrhám potkal v divadle, tajně chodil na představení.

Tagy: