Praha se proměnila v odpadkový koš. Řádění zahraničních fanoušků se na městě projevilo

Přítomnost fotbalových fanoušků způsobila v centru Prahy velký nepořádek.

Fanoušci na finále Evropské konferenční ligy

Hromada odpadků, rozbitého skla, dělobuchy, dýmovnice i surové bitky. Pražské ulice od středy odpoledne čelily nájezdu fotbalových fanoušků West Hamu a Fiorentiny. Situaci na mnoha místech hlavního města sledovali reportéři CNN Prima NEWS. Finále Evropské konferenční ligy mezi oběma týmy odstartovalo ve 21 hodin v pražském Edenu.

West Ham i Fiorentina dostaly pro své fanoušky pouze po pěti tisících vstupenek. Do Prahy přesto podle odhadů vyrazilo přes 20 tisíc příznivců bez zakoupeného lístku. V minulosti mezi rivaly z řad fanoušků docházelo k výtržnostem. I z toho důvodu mají návštěvníci z Anglie svou základnu na Letenské pláni, kdežto ti italští na Výstavišti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šokující záběry z centra Prahy: Fotbaloví fanoušci rozmlátili bar, policie hlásí zraněné

Odpoledne ale tisíce fanoušků vyrazily do centra města. Plné bylo například Staroměstské náměstí. To se vyprázdnilo až k večeru, zhruba hodinu a půl před výkopem. Fanoušci zamířili buď přímo na stadion do Vršovic, nebo do již zmíněných „fan zón“. Po sobě nechali velký nepořádek. Staroměstské náměstí se doslova topilo v odpadcích.

Policisté, kteří kvůli finálovému zápasu výrazně navýšili své kapacity, museli během dne zasahovat u několika konfliktů. Ten nejhorší se odehrál odpoledne u jednoho baru v Rytířské ulici v centru města. Podporovatelé Fiorentiny tam podle policie surově napadli příznivce West Hamu.

Podle informací CNN Prima NEWS během bitky létaly i židle a rozbíjelo se sklo. U baru vypukl menší požár, což vyplývá i ze záběrů, jež kolují po sociálních sítích. Na jednom videu je vidět, jak po sobě výtržníci házeli předměty včetně židlí a stolů, mezitím explodovaly dělobuchy. Chuligáni během potyčky výrazně poničili bar i některá auta zaparkovaná v ulici.

Zranění utrpěli tři fanoušci West Hamu, příznivci Fiorentiny napadli také jednoho policistu. „Na osobní svobodě jsme omezili 16 osob a celou událost prověřujeme,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Rybanský na Twitteru. Výtržníci z řad fanoušků na Staroměstském náměstí zase odpálili dvě dýmovnice. Další větší incidenty pražská policie zatím nezaznamenala. K větším potyčkám by mohlo dojít večer, tedy během samotného zápasu, nebo až po něm.

Ačkoliv finále hrají britský a italský tým, na zajímavou podívanou se mohou těšit i Češi. Za „Kladiváře“ nastoupil i kapitán národního celku a záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem. Barvy „Fialek“ zase hájí středopolař Antonín Barák, který ale začal na lavičce.

Tagy: