KOMENTÁŘ | Pravidla pro hypotéky zmírňují. Pořídit si nemovitost ale pořád nebude jednoduché

Všechno zlé je k něčemu dobré, říká se rádo v tuzemských končinách. Když se v Česku rozjela inflace k hodnotám, které, vsadím se, nezažila stávající většina obyvatel země, jedno „dobro“ z onoho přísloví na úvod, se objevilo. A totiž, že se zastavil prudký růst cen nemovitostí. A nyní přichází (možná) další „dobro“. Domácí finanční regulátor ‒ Česká národní banka (ČNB) oznámila, že od července zmírní podmínky pro poskytování hypoték. Její Bankovní rada totiž rozhodla, že už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI).  

Bankéři z ČNB dále vyhlásili, že ceny nemovitostí zůstávají (pořád) nadhodnocené. Na konci prvního čtvrtletí byly prý o 57 (!) procent vyšší, než by odpovídalo úrovni příjmů mediánové domácnosti, a zhruba o 23 procent vyšší, než by odpovídalo požadovaným výnosům z pronájmu nemovitosti. Ono zmírnění podmínek pro braní hypoték je proto potřeba vnímat jako zatím opravdu drobný ústup z přísně nastavených pravidel. Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala ČNB beze změny v platnosti.  

Říkáte si ale, že každý impuls v této zemi není ovšem radno podceňovat. Může totiž být, že si „trh“ řekne: „Tak ok. Centrální banka uvolňuje pravidla pro hypotéky, to znamená, že si více lidí vezme úvěr, za který si budou chtít koupit nějaký ten byteček či domeček. To je přece příležitost k tomu, jak říká zákon nabídky a poptávky, že kde je vysoká poptávka, zvyšuje se i cena.“ A tuhle, možná až příliš jednoduše formulovanou myšlenku sem tam, nutno říct, že ne moc oficiální cestou, potvrzují i realitní odborníci. Zatím jde ale jen opravdu o prostou úvahu, ničím nepodloženou a nikým nepotvrzenou. 

Třeba specializovaný web, zaměřený právě na problematiku hypoték, Hypoindex.cz tvrdí, že Zmírnění jednoho ukazatele rezidenčnímu bydlení nepomůže. Nesmíme zapomínat totiž nejen na to, že ze všech omezujících pravidel stanovených centrální bankou se bez omezení stále musí splnit další dvě. A aby si lidé nedělali příliš velké naděje, že pravidla ekonomiky přestanou fungovat, guvernér ČNB Aleš Michl to řekl jasně: „V době, kdy bojujeme se zvýšenou inflací, je nutné dodržovat přísné podmínky pro poskytování hypoték.“ Rozumějte milí čtenáři, tržní zákony nepřestávají fungovat ani v kritických okamžicích vývoje dané ekonomiky. Tedy, většina z nás si sice může přát, kvůli tomu, že chce bydlet, aby se stavělo levně, a ještě o to levněji se poskytovaly na dlouhá léta splatnosti hypotéky. Bohužel realita pak nastaví zrcadlo úplně nám všem. 

Neznamená to ale, že se nic nestane. Ekonomové říkají, že i tento krok má šanci alespoň o něco málo rozhýbat zamrzlý realitní trh. A možná se tím aktivuje i riziko dalšího navyšování cen nemovitostí. Možná ale také ne. Každopádně i finanční domy budou mít zřejmě lepší byznys. Na nemovitosti totiž budou moci poskytnout hypotéku maximálně do 80 procent ceny nemovitosti a celkové zadlužení žadatele nad 36 let nebude smět překročit 8,5násobek jeho čistého ročního příjmu. Jen ty vysoké ceny nemovitostí, jak už řečeno, dělají vrásky na čele nejen centrální bance. A protože jsem v úvodu použil jedno z českých pořekadel, i konci textu využiju další: Každá věc má svůj rub i líc. 

Co z toho? Stačí si přečíst nějakou tu názorovou platformu pod textem o uvolnění pravidel pro poskytování hypoték. Hlas lidu je zkrátka hlas Boží. Každopádně doporučuji ještě před tím, než si půjdete s radostí pro hypoték na vysněnou nemovitost, zjistit v nějaké ověřené „kalkulačce“ na internetu, zda váš rodinný příjem opravdu vyhovuje podmínkám a finančním možnostem. Nemá cenu se stát dalším z řady lidí, kteří se vinou ekonomických událostí dostaly do problémů se splácením. Čísla mluví jasně. Podle ČNB dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně stouply o 31 miliard korun na 2,19 bilionu korun. Zadlužení firem vzrostlo o 21 miliard na 1,29 bilionu korun. Také meziročně byly dluhy domácností i firem vyšší, u domácností to bylo zhruba o 126 miliard korun a u firem o 55 miliard korun. No a nesplácený dluh Čechů se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,3 procenta na 28,2 miliardy korun. Jde o první růst tohoto ukazatele za deset let. Tak je možná ještě čas na to zeptat, zda by to s vámi ještě chvíli ještě rodiče nevydrželi. Než ty ceny bytů a domů (snad) spadnou ještě víc dolů. 

Související

Robert Fico, slovenský premiér Komentář

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

komentář hypotéky ČNB

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy