Trenér Líšně Valachovič: Řeči o lize uráží všechny v klubu. Máme nejlepšího gólmana

Trenér Líšně Valachovič: Řeči o lize uráží všechny v klubu. Máme nejlepšího gólmana
ROZHOVOR

Milan Valachovič trénuje druholigovou Líšeň už poměrně dlouho. Loni klubu postup do baráže těsně nevyšel, stejně jako letos. Samotný trenér to ale jako neúspěch nebere. Mnohem víc mu vadí narativ, který kolem Líšně je. O tom, celé sezoně i nejlepším druholigovém gólmanovi se rozpovídal exkluzivně pro eFotbal.cz.


Jednoduchá otázka, jaký máte celkový pohled na sezonu?

"Já bych to nehodnotil špatně. Že jsme se nedostali do baráže… Hráli jsme na konci se soupeři, kteří měli o co hrát, o baráž, o sestup. Závěr nebyl úplně ideální, to víme, ale musím říct, že už před sezonou jsme si řekli, že jestli budeme hrát do sedmého místa po odchodu šesti hráčů, tak bychom byli spokojení. Sezonu hodnotíme kladně."

Při prvním pohledu na tabulku je zřejmé, co chybělo k tomu, abyste byli výš. Dali jste nejméně branek z vrchní poloviny tabulky. Souhlasíte, že šlo o kámen úrazu?

"Už v zimní přípravě jsem měl velké obavy. Ztratili jsme produktivitu, tak jsme se aspoň snažili alespoň držet to defenzivně. V tom jsme patřili mezi nejlepší v soutěži. Ale dohnalo nás, že jsme neproměňovali šance. V každém zápase jsme si vytvářeli čtyři, pět šancí. Kdybychom proměnili půlku z nich, mohli jsme mít barážové pozice. "

Konec sezony se nevyvedl ani loni, a to v závěrečném kole na Žižkově, kde se sen Líšně o baráži rozpadl. Vidíte v závěrech sezon nějaké společné rysy?

"Nemyslím si, jsou to jiné sezony. My jsme loni na Žižkově sice měli poslední zápas, ale rozhodnuto mělo být už před tím. S Opavou jsme měli vyhrát, v Příbrami nás zařízli rozhodčí. Do zápasu na Žižkově jsme mohli jít s náskokem, ale nestalo se. To, že jsme to nezvládli… Viktoria se loučila, přišlo hodně diváků. I když jsme vedli, neuhráli jsme to zkušeně. Pak jsme začali bláznit. Teď nám to uteklo čtyři, pět kol před baráží. "

Tým není ani mladý, ani starý. Jak byste ho charakterizoval? Případně směr, jakým vy chcete jako trenér jít?

"Já samozřejmě nějaké představy mám, ale my to musíme přizpůsobit hráčům, které máme. Těžko můžeme přivádět hráče, na které si ukážeme. Hodně řešíme charakter hráčů, aby nám to zapadlo do strategie mužstva i celého klubu. Tím pádem se kluci dokáží sami motivovat, ale i sami uznat, že je něco špatně. My asi pracujeme trochu jinak. Máme to postavené na soudržnosti, říkáme si, že jsme takový rodinný klub. Některým klukům to možná i vyhovuje, že nejsou pod takovým tlakem, jaký je v lize. "

Když jsme u hráčů, vyčnívá brankář Tomáš Vajner. Co na něj říkáte?

"Všude vidím, jak vyzdvihují Kinského nebo Wágnera. Nejvíc vychytaných nul měl ale Tomáš Vajner."

Jak se k vám vůbec dostal? 

"Přišel k nám loni v létě po konci smlouvy z Jablonce. Stal se hned jedničkou. Mluví se o jiných, o Vajnerovi se nikdo nezmíní. Ale ať se každý podívá na statistiky. Nejlepší gólman soutěže byl on. "

Do sezony měl raketový start. V prvních osmi zápasech, do kterých nastoupil, dostal jen dva góly. K tomu šest čistých kont. Tomu jste ani nemohli věřit.

"On už v letní přípravě prokazoval, že je to hodně kvalitní brankář. My jsme si ho vytipovali na doporučení Honzy Silného, který s ním byl půl roku v Jablonci. Nejdřív jsme šli formou zkoušky, ale hned nás přesvědčil, že to je perspektivní gólman. Někdo by mohl namítnout, že není tak vysoký, ale má výborný timing i výskok. "

V minulých letech jste velmi obstojně prodávali hráče i do první ligy. Kdo k ní má nejblíže ze současného kádru?

"Já si myslím, že by měl být víc zájem o Jakuba Černína. Dvoumetrový stoper, který odehrál celou sezonu, měl velice dobré zápasy. Sleduju nejvyšší ligu, takže vím, že Kuba by si rozhodně zasloužil ji hrát. U nás se dostal do pohody, hrál opravdu dobře. Pro ligu je zajímavý. Navíc je mladý, ročník 1999, vychovala ho Zbrojovka, u nás se parádně rozehrál."

Co třeba váš nejlepší střelec Adrián Čermák?

"Je už trochu starší (29 let), to by mohlo někoho odradit, ale podává velice kvalitní výkony, je to velmi kvalitní hráč. U něj se asi bude zmiňovat, že už v lize hrál, ale jemu bych přál, aby se do ní vrátil."

Velmi dobře se jeví třeba Marek Polášek, pro kterého nebylo místo na Slovácku. Je typickým příkladem hráče, kterého dokážete vypilovat?

"Marek je podobný případ jako Tomáš Vajner. Ten byl v Jablonci nechtěný, u nás dostal velkou motivaci. Marek Polášek byl také v širším kádru Slovácka. Je to dobře vychovaný kluk, Slovácku se povedl, ale potřeboval hrát pravidelně druhou ligu. U nás tu šanci využil. Je to typ, který nám po odchodu Jaroslava Málka chyběl a kterého jsme potřebovali. Nevypustí žádný souboj, je dobře kondičně připravený. V budoucnu o něj může být zájem."

Na závěr trochu otázka na tělo. V průběhu jara se říkalo, že Líšeň postup ani nechce. Neuráží vás to?

"Uráží. Všechny v klubu. My jsme podali licenci na první ligu. Kdybychom tam nechtěli, tak ani žádnou licenci nepodáváme. My jsme o ten postup regulérně hráli. Nerozumím tomu, proč bychom měli vypouštět zápasy jen proto, že údajně nechceme do ligy. Za umístění máte prémie, do třetího místa máte i odměnu od LFA. 

Kluci u nás chodí do práce. Říkal jsem jim: Místo toho, abyste chodili do práce, tak vám to leží na hřišti. Můžeme si to vzít. Když jsme jeli z předposledního zápasu ze Slavie, tak z toho byli kluci hodně špatní – že vůbec někdo takové úvahy má. Proč bychom nechtěli vyhrávat? Na co bychom pak ten fotbal dělali? Nechápu, kde se takové uvažování v lidech bere."

Vrba, Jiráček ani Vrtělka kormidlo nepustí, na zlínské Letné však klidně může skončit i deset hráčů áčka