Začala stavba Palačovské spojky, silnice v budoucnu propojí Valašsko s dálnicí D48

Dvě desetiletí čekali obyvatelé obcí na pomezí tří krajů – Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého - na stavbu tak zvané Palačovské spojky. Ta teď konečně začíná. Poklepat na základní kámen přijeli nejen hejtmani všech dotčených krajů nebo ředitel ŘSD Radek Mátl, nýbrž i ministr dopravy Martin Kupka.

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy ČR: „Palačovská spojka, která nás v tuhle chvíli čeká, to je pět kilometrů nové silnice I/35 plus dopojení D48. Je to klíčové spojení Valašska a D1. Klíčová úleva pro všechny kteří žijí v Hranicích.“

Palačovská spojka je vyprojektována jako čtyřproudá cesta. Jedná se o nový úsek silnice 1/35, který spojí Lešnou ve Zlínském kraji s Palačovem v kraji Moravskoslezském. Součástí stavby bude také přeložka silnice I/48 mezi Dubem a Palačovem, která bude v délce 3,7 kilometru rozšířena a změněna na dálnici D48. Vysoutěžená cena stavby je téměř 2,2 miliardy korun a hotová má být za tři roky.

Radek Mátl, generální ředitel ŘSD: „Není to úplně jednoduchá stavba, stále je to devět kilometrů dálničního tahu, protože se sice bavíme o silnici I/35, ale je to prakticky v dálničním profilu. Takže stavba je náročná, dlouhá, je tady i poměrně hodně mostních objektů, procházíme složitým reliéfem krajiny, je zde 1200 metrů mostů, je zde 2500 metrů protihlukových stěn, spousta přeložek silnic nižších tříd a velká mimoúrovňová křižovatka v rámci napojení I/35 na D48 Palačov.“

Stavba má obrovský význam pro obyvatele okolních obcí, například pro město Hranice a další, které leží na silnici I/35. Dnes přes ně totiž pojíždí tranzitní nákladní doprava. Hustý provoz by se měl přesunout právě na novou silnici, která vyroste mimo zastavěná území. Napojení na dálnici pomůže rozvoji Valašska a může přinést nová pracovní místa.

Radim Holiš (ANO 2011), hejtman Zlínského kraje:„Je to zásadní informace i pro jednání, která se vedou na Rožnovsku, kde má jedna z nadnárodních firem investovat 10 miliard dolarů, ale podmínkou je dobrá dopravní dostupnost a ostatní vlivy v území. Přinese to zhruba tisíc pracovních míst. Takže pokud chceme být atraktivní do budoucna, tak stát, kraj a města se musí zapojit do infrastruktury a těmto firmám tyto úlevu udělat.“

Palačovskou spojkou napojení této části České republiky na dálniční síť nekončí. Podle Radka Mátla se snad v dohledné době podaří dokončit dálnici D48, ze které zbývá dostavět 38 kilometrů. Nutné budou i další stavby, například obchvat Valašského Meziříčí.

Klíčová slova ČR-doprava-dopravniinfo.tv

Oblast
Zlínský (zl)

Kategorie
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.