Balony od Kubíčků slaví čtyřicátiny a létají ve více než 55 zemích

V roce 1983 se vznesl první v tuzemsku vyrobený horkovzdušný balon. Dnes je z moravské rodinné firmy Kubíček globální vzdušné impérium. Patří mezi tři hlavní světové výrobce, provozuje balonový zámek, nabízí speciální nafukovadla. Vyvíjí také vlastní speciální textilii či nízkoemisní balon.

Vzduch je jejich království. A stoupají pořád výš. Balony značky Kubíček mají kořeny jako někdejší nadšenecký projekt vzduchoplavců ještě v socialistickém Československu. V roce 1983 Aleš Kubíček a jeho přátelé z brněnského klubu Aviatik dostali do vzduchu první v tuzemsku zkonstruovaný horkovzdušný balon. Jen do konce socialistické éry pak stihl Aleš Kubíček postavit na tři desítky balonů. Po sametové revoluci přenesl stavbu vzdušných plavidel na profesionální komerční úroveň a v továrně vznikly i dvě vzducholodě. Dnes je značka Kubíček skupinou globálně úspěšných firem s nabídkou od reklamních nosičů až po vlastní pilotní školu.

V centru zájmu ale pořád zůstaly horkovzdušné balony, jejichž prodej je nyní zastřešen pod obchodní firmou Kubíček Factory. Produkty míří do více než 55 zemí světa, především do Spojených států amerických a Německa, dále třeba do Belgie, Francie, Portugalska, Japonska či Turecka. Loni rodinný podnik, který dává práci více než 140 zaměstnancům, utržil přes 200 milionů korun.

sinfin.digital