Jana Jochová

Jana Jochová Zdroj: Profimedia

Marný boj paní Jochové. Svými zaostalými názory prokazuje medvědí službu všem konzervativcům

Jakmile se čas od času objeví téma stejnopohlavních sňatků, objeví se i paní Jochová, aby národu vysvětlila, proč je to špatně. Během jejích mediálních vystoupení se pak mimoděk dozvídáme i další názory, které má, a ty jsou často k smíchu i k pláči.

Sňatky stejnopohlavních párů se v Česku dříve či později stanou legálními. Přijde doba, kdy se po letitém mediálním zveličování toto téma stane něčím, co neřeší jen konzervativci a LGBTQ aktivisté. Začne to být tématem, které zajímá širokou veřejnost, zvedne ho nějaká větší politická strana jako jednu z programových priorit a po úspěchu ve volbách jej prosadí. Pro majoritu v této zemi se nic nezmění, homosexuálové budou mít své právo a paní Jochová a spol. bude možná naříkat nad tím, jak funguje demokracie. Žádná hysterie kolem netřeba.

U čeho mě trochu hysterie jímá, je angažmá paní Jochové v Poslanecké sněmovně a její ostatní výroky. Ona je totiž asistentkou poslance ODS Václava Krále, který mimochodem minulý týden při projednávání návrhu o manželství stejnopohlavních párů „pobavil“ kolegy poslance homofobní narážkou. Dále pak Aliance pro rodinu, již Jana Jochová předsedá, je poradní organizací ve věcech rodinné politiky pro Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené lidovcem Marianem Jurečkou.

 

Jistě, lobbisté ve sněmovně vždycky byli a vždycky budou ze všech stran a budou lobbovat třeba i za nějakou pitomost. To je normální všude na světě. Jen doufám, že to nebudou pitomosti, jež se rodí v hlavě paní Jochové. Ta totiž v nedávném rozhovoru pro Seznam zprávy řekla mimo jiné to, že by jí absence volebního práva žen vadila méně než zmiňované stejnopohlavní sňatky. Že by to za ní v klidu odvolil manžel. Tohle už není konzervativní postoj, ale ryzí zpátečnictví. Podobně šílené jako když dříve paní Jochová na otázku, co by si počala, kdyby její syn byl gay, odvětila, že by se to v mladém věku snažila řešit, popřípadě by ho pak žádala, aby nežil s mužem. Nechme na fantazii každého, jak si paní Jochová představuje řešení homosexuality. Já si to představovat nechci, stejně jako si nechci představovat, jaké asi rady může dávat ministru Jurečkovi.

Jana Jochová a spol. tady dělají medvědí službu všem konzervativcům. Tento politický postoj totiž především chrání to dobré a časem osvědčené, co tu máme, a skeptickou kritikou testuje to nové, neověřené, co přichází. Diskutovat i pochybovat o stejnopohlavních sňatcích je v pořádku. Jiné výroky paní Jochové o věcech dávno překonaných jsou ale příznakem bláhového zpátečnictví, které nemá s autentickým konzervatismem nic společného.