7. června 2023 • 13:50

Nenápadná síla. Vegas se opírá o luxus, který Panthers (zatím) chybí

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud chcete uspět v NHL, dosáhnout na vytoužený vrchol, potřebujete komplexní tým. Nestačí jen pár hvězd. Během utkání totiž nasazujete do utkání rovnou 18 hráčů. I proto se říká, že vyhrát Stanley Cup je vůbec nejtěžší ze všech trofejí. A v Las Vegas to dobře vědí. Není náhodou, že jsou právě Golden Knights ve finále.



Zatímco ve fotbale nejlepší hráči odehrají celé zápasy, v basketbale jsou schopní odehrát hned dvě třetiny z 60 minut, tak porce minut v hokeji je výrazně nižší.

Elitní obránce občas oddře polovinu utkání, jinak standardní porce největších hvězd se pohybuje okolo 22 až 25 minut na zápas. Zbylé minuty utkání nemohou ovlivnit. I kdyby sebevíc chtěly.

Hokejisté z nižších formací často odehrají v utkání i přes 10 minut. A to je rozhodně dost času, během kterého může být průběh zápasu výrazně ovlivněn. Není tedy divu, že generální manažeři v posledních letech lpí i na kvalitním složení těchto útoků, respektive nepodceňují ani role pátého či šestého zadáka.

Silná trojice

Jack Eichel, Mark Stone, Shea Theodore, Alex Pietrangelo či Jonathan Marchessault. O hvězdách Golden Knights ví každý. Silné jádro, které patří mezi nejlepší v celé NHL.

V útoku Las Vegas se ale nachází trio, které dodává týmu nenápadnou sílu. William Carrier – Nicolas Roy – Keegan Kolesar. Na papíře psáno jako čtvrtý útok. Na ledě ale mnohdy vypadají jako druhá či třetí formace.

Jsou dominantní na obou stranách hřiště, výborně vybavení bruslařsky, každý zná svoji roli, a když je potřeba, tak umí i přitvrdit.

Více gólů než Kučerov

Životní ročník hraje Carrier. V plném počtu hráčů v průměru na utkání odehrál v základní části necelých 12 minut. Při přepočtu na 60 minut hry byl nejlepším střelcem Golden Knights.

Střelci Vegas při hře 5 proti 5 v sezoně 2022/23

1. William Carrier         1,45

2. Jack Eichel                 1,26

3. Michael Amadio        1,16

Za poslední tři sezony vstřelil 31 gólů. To je vyšší hodnota, než kterou se mohou pyšnit hráči, jako jsou například Brock Boeser, Drake Batherson, Ryan O’Reilly, Viktor Arvidsson, Nico Hischier, Nikita Kučerov či Ryan Nugent-Hopkins. Všichni zmínění hokejisté odehráli více minut při hře pět proti pěti než Carrier.

Není pochyb o tom, že v několika jiných týmech by Carrier hrál minimálně ve třetím útoku, dost možná i v tom druhém. Minimálně by si tu šanci zasloužil za své výkony, které odvádí ve čtvrté formaci Golden Knights.

Už roky patří mezi nejvíc podceňované hráče NHL.

To nejlepší před sebou

Na pozici středního útočníka nastupuje Nicolas Roy. V aktuálním ročníku nasbíral 30 bodů v 65 utkáních. Vzhledem k jeho roli nejde taktéž o vůbec špatné statistiky.

Předností rodáka z Amosu je defenzivní činnost. Patří mezi nejlepší útočníky v zastavování útoků soupeře před vlastní modrou čarou (lepší než 94 % ostatních útočníků v NHL).

Disponuje i kvalitní střelou (29 gólů v posledních dvou sezonách).

V únoru oslavil 26. narozeniny, očekává se, že nejlepší sezonu ještě teprve zažije. K tomu ovšem bude potřebovat výraznější roli než jen pozici 4. centra. Smlouvu má ale podepsanou až do léta 2027. Těžko říci, zda se jí dočká v tak nabitém kádru, jakým Golden Knights disponují.

Když je třeba, umí přitvrdit

Poslední člen útoku, Keegan Kolesar, je jediným z výše uvedených útočníků, který přesně splňuje kritéria pro čtvrtý útok. Hokejově na vyšší roli nemá. Umí si plnit své povinnosti do defenzivy, a když je to potřeba, zastane se svých spoluhráčů, umí přitvrdit muziku.

Zmíněné duo ale Kolesar výborně doplňuje svým napadáním, ve kterém patří k nejlepším. V aktuálním ročníku získal v ofenzivním pásmu více puků než 88 % ostatních útočníků ligy.

Bruce Cassidy, trenér Golden Knights, v této trojici objevil velkou sílu, která má také výrazný podíl na úspěšném tažení Vegas.

Dohromady trio ze čtvrté lajny v play off posbíralo už 21 bodů.

Za Floridu v podobných rolí nastupují Eric Staal, Eetu Luostarinen, Colin White, Zac Dalpe či Ryan Lomberg. Nasbírali 13 bodů.

Jak už jsme avizovali před sérií, Las Vegas se opírá o silnou šířku kádru, což se zatím jen potvrzuje. Pokud chtějí Panthers sérii otočit, budou rozhodně potřebovat zlepšit produktivitu i od právě zmíněných hráčů.

Jinak může mít série rychlý konec a Golden Knights se dočkají svého prvního Stanleyova poháru v historii.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud