Politická krize na Slovensku: Hrozí, že důvěru nezíská ani úřednická vláda. Ficův SMER získává na popularitě

Politická krize na Slovensku pokračuje. Úřednická vláda Ľudovíta Ódora podle posledních informací zřejmě nezíská důvěru. Volby se ale mají konat v září. Na popularitě získávají opoziční strany v čele s bývalými premiéry Robertem Ficem a Petrem Pellegrinim. Slovensko zaznamenává nestabilní politickou situaci už od loňského prosince, kdy podal demisi své vlády Eduard Heger.

Současný předseda úřednické vlády Ľudovít Ódor nepředpokládá, že kabinet dostane od parlamentu důvěru, uvedla stanice TA3. Termín jednání o programu tohoto kabinetu se předpokládá na příští týden. 

Že úřednickou vládu nepodpoří, už dříve uvedly strany SMER bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica a Hlas expremiéra Petera Pellegriniho. Obě strany mají ve 150členném parlamentu 40 poslanců, nové průzkumy je navíc staví mezi nejpopulárnější strany na Slovensku. 

Robert Fico potvrdil, že SMER úřednickou vládu nepodpoří, již na konci května. Strana by ji podpořila jen v případě, že by Ódor „konstatoval katastrofální stav země“ a provedl inventuru toho, co „bývalá vláda napáchala“. Informaci přinesla agentura TASR.

SMER nedávno zpochybnil také vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka. Fico mluvil o snaze „nalepit“ tuto vraždu na stranu. Panovalo přitom podezření, že do novinářovy smrti byl zapojen sám bývalý premiér. Přesto jeho popularita nyní stoupá.

Nejsilnější parlamentní hnutí OĽANO expremiéra Igora Matoviče zase podmínilo svou podporu tím, že úřednická vláda prosadí finanční příspěvek 500 eur od státu pro každého voliče za účast v zářijových volbách. 

Pokud Ódorova vláda důvěru skutečně nezíská, tak ji prezidentka Zuzana Čaputová podle všeho odvolá a ponechá v úřadu do jmenování nového kabinetu. Úřednická vláda by tím přišla o některé pravomoci a další by jí musela schvalovat prezidentka. Stejně fungovala dosavadní vláda Eduarda Hegera od poloviny loňského prosince poté, co jí parlament vyslovil nedůvěru.

Související

Více souvisejících

Ľudovít Ódor Slovensko Zuzana Čaputová Smer SD Robert Fico

Aktuálně se děje

před 26 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy