Jan Jaroch
7. června 2023 • 16:20

Kvůli Paříži se zřekla i Lukašenka. Ukončí Muchová tyátr Sabalenkové?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Chce se usmířit a zároveň provokuje. Mezitím vítězí. Tak dominantně, že při Roland Garros ještě neztratila jediný set. Sošná Běloruska Aryna Sabalenková hraje zvláštní turnaj. Poklidný na dvorci, turbulentní mimo něj. Schovávala se před ukrajinskou novinářkou pokládající tvrdé politické dotazy, dvakrát vynechala tiskovou konferenci. Na té poslední vyhlásila, že nepodporuje válku a momentálně ani prezidenta své země Alexandra Lukašenka. Z diplomatických problémů se možná vymluvila, ty tenisové jí přináší ve čtvrtečním semifinále (od 15.00) Karolína Muchová.



Zatím je nejúspěšnější hráčkou sezony, šampionkou lednového Australian Open. Po pařížském grandslamu může vystřídat Igu Šwiatekovou na místě světové jedničky. Zatímco Polka hraje se stuhou v ukrajinských barvách připnutou na kšiltovce, pětadvacetiletá Sabalenková vlastní pas země, která podporuje Rusko v krvavém konfliktu.

Při Roland Garros ji kvůli vyhýbavému postoji k válce atakovala ukrajinská novinářka Darja Meščerjakovová. Sabalenková kvůli tomu s podporou francouzských pořadatelů vynechala dvě tiskové konference. „Necítila jsem se tam bezpečně,“ pravila, když se mezi novináře vrátila. Jistě jen shodou okolností poté, co už Meščerjakovová turnaj opustila. Vyprávěla o tom, jak měla těžké spaní z nastalé situace v Paříži. Prý nepodporuje válku a momentálně ani diktátora Lukašenka . Říkala všechna správná slova, jež jí měla zajistit klid pro tenisovou práci. Nakolik byla upřímná, to ví ale jen ona sama.

Zvlášť když dorazila po čtvrtfinále, v němž vyřadila Ukrajinku Elinu Svitolinovou a přestože dobře věděla, že ta jí u sítě pravici nepodá, čekala tam na ni. Za to, že zápas neskončil tradičním podání rukou, na Svitolinovou publikum bučelo. Ukrajinka si postěžovala, že tuhle reakci Sabalenková vyprovokovala také svým chováním. A dá se předpokládat, že ani veřejným vyjádřením proti válce i Lukašenkovi si tenistka doma příliš neublížila. Vždyť Lukašenko se nechal slyšet, že mu nebude vadit, když běloruští sportovci prohlásí, že jsou proti válce, pokud díky tomu budou moct dál soutěžit. „I když u svého jména nemají vlajku, neznamená to, že bychom na ně byli méně hrdí.“

A že Sabalenková, momentálně jasně nejzářivější vyslanec Běloruska ve světě sportu, letos dělá svým podporovatelům radost. Tím největším je její přítel, o sedmnáct let starší bývalý běloruský hokejista Konstantin Kolcov, jenž si zahrál na dvou olympiádách a oblékal i dres Pittsburghu v NHL. Své sociální sítě plní Sabalenková fotkami se svým milým, jenž má tři děti z předchozího vztahu.

A čím dál víc obrázků také přidává s tenisovými trofejemi. Od té pařížské se ji pokusí odříznout Karolína Muchová .

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud